Όσοι επιδεικνύουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση αποτελούν το 15 με 20% του πληθυσμού. Εντός του οικογενειακού ή φιλικού κύκλου μας πρέπει να υπάρχει κάποιος με ενσυναίσθηση. Το άτομο αυτό θα έχει μεγαλύτερη κατανόηση και ευαισθησία να καταλάβει τα αισθήματα και τα προβλήματά μας.

Αυτή η ικανότητα μερικών ανθρώπων είναι άλλοτε ευλογία κι άλλοτε κατάρα. Πολύ συχνά τα άτομα αυτά γίνονται αντικείμενο χλευασμού γιατί είναι πιο συναισθηματικά. Είναι όμως μια κατηγορία ανθρώπων που χρειάζεται η κοινωνία μας. Είναι αυτοί που μπορούν να γιατρέψουν και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Σε αυτό το άρθρο του Simple Capacity βρήκαμε τις εξής 7 «υπερδυνάμεις» όσων διαθέτουν ενσυναίσθηση:

1. Μπορούν να διαβάσουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι σε θέση να διασθανθούν την συναισθηματική ενερηεια των άλλων ατόμων με ευκολία. Θα αξιολογήσουν την αύρα σου και την γλώσσα του σώματός σου. Ξέρουν πώς αισθάνεσαι χωρίς να τους πεις κάτι. Η διαισθητική τους ικανότητα είναι πολύ σημαντική στο να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους. Τους κάνει ικανούς να βλέπουν μέσα σου με πραγματική κατανόηση. Δεν υπάρχει λόγος και τρόπος να κρύβεσαι από αυτούς. Επομένως ανακούφισε τον εαυτό σου από τα συναισθηματικά βάρη σου και άκουσε τι έχουν να σου πουν.

2. Αντιλαμβάνονται διάφορες οπτικές

Οι άνθρωποι με κατανόηση προσπαθούν να δουν μια κατάσταση από διάφορες σκοπιές. Δεν θα σου δώσουν μια εύκολη μέθοδο για να λύσουν μια δυσκολία. Επιδιώκουν να υπερβούν τις τριβές μεταξύ διαφορετικών ατόμων. Έχουν αντιμετωπίσει διάφορες μάχες, άγχη και κατάθλιψη, επομένως δεν προσπαθούν να κουκουλώσουν ένα ζήτημα. Θα συζητήσουν τα πάντα διεξοδικά πριν να λάβουν μια απόφαση ή να σου δώσουν μια συμβουλή. Γι΄ αυτόν τον λόγο τέτοια άτομα θεωρούνται και αξιόπιστα.

3. Έχουν καλό κοινωνικό κύκλο

Καλές κοινωνικές επαφές δεν συνεπάγονται και πολλές επαφές. Από την στιγμή που η ικανότητά τους να αγαπούν και να δείχνουν συμπόνια είναι τόσο υψηλή, αναπτύσσουν πιστές και αληθινές φιλίες και σχέσεις. Δεν πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν φίλους για να έχουν μεγάλη παρέα. Επιθυμούν να επενδύσουν την ενέργειά τους σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι το αξίζουν πραγματικά. Πολλες φορές άτομα που δεν το αξίζουν ελκύονται από την ζεστασιά και την καλοσύνη τους. Αυτά τα τοξικά άτομα βλάπτουν όσους είναι πιο ευαίσθητοι.

4. Έχουν το «γνωθι σαυτόν»

Τα άτομα με ενσυναίσθηση εμφανίζουν και υψηλότερη αυτογνωσία. Έχουν δει άλλους στα καλύτερα και στα χειρότερά τους. Γνωρίζουν τι είδη κακών υπάρχουν στην κοινωνία και πώς αρνητικοί άνθρωποι μπορούν να ρουφήξουν όλη την ενέργειά σου. Χρειάζονται χρόνο για να αναζωογονήσουν την ενέργειά τους γιατί θεωρούν ότι ο κόσμος είναι ένα μέρος όπου εξαντλεί ό,τι θετικό έχει μέσα του κάθε άνθρωπος. Αυτή η αυτεπίνγωση τους κάνει να κατανοούν και να αποδέχονται καλύτερα τους άλλους.

5. Έχουν ηγετικές ικανότητες

Εάν θεωρείς ότι τα ευαίσθητα άτομα δεν μπορούν να είναι και αξιόλογοι ηγέτες, κάνεις λάθος. Η θαυμάσια ικανότητά τους να ακούνε τους άλλους και η ενδοσκοπική και στοχαστική φύση τους τους κάνουν δυνητικά ισχυρούς ηγέτες. Δεν βιάζονται να λάβουν αποφάσεις. Σέβονται όποιον έχουν απέναντί τους αφήνοντάς τους να εκδηλώσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

6. Είναι δοτικοί εκ φύσεως

Όταν προσφέρουν κάτι δεν αναμένουν κάτι ως αντάλλαγμα. Αυτό τους κάνει ειλικρινά γενναιόδωρους. Αισθάνονται βαθιά αγάπη και αποτελούν εξαίρετους συντρόφους. Επιπλέον προσφέρουν στην οικογένειά τους και στον περίγυρό τους. Δεν περιορίζουν την ευεργετική τους δράση μόνο σε λίγα άτομα. Είναι καλοσυνάτοι, χωρίς να αναμένουν να λάβουν κάτι σε ανταπόδοση.

7. Δημιουργικές και καλλιτεχνικές φύσεις

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι πραγματικά δημιουργικά άτομα. Μπορούν να δημιουργήσουν όμορφη τεχνη όπως μουσική, ζωγραφική, ποίηση, λογοτεχνία κτλ. Η εσωτερική τους ικανότητα να αντικρύζουν τον κόσμο μέσα από ένα διαφορετικό φως τους δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουν την τέχνη που επιθυμούν. Οι έντονα ευαίσθητοι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν νέους τρόπους σκέψης. Μπορούν να μετασχηματίσουν τα υπάρχοντα μοτίβα και να δημιουργήσουν καινούρια.