Πρωτοφανείς και συγκλονιστικές οι σκηνές που εξελίχθηκαν χθες στο δικαστήριο της Χάγης.

Ο Σλόμπονταν Πράλιακ υπήρξε ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Κροατών της Βοσνίας την περίοδο του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου. Ο Κροάτης κατηγορούμενος αυτοκτόνησε λαμβάνοντας δηλητήριο που είχε φέρει μαζί του στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ώρες αργότερα κατέληξε σε νοσοκομείο της Χάγης.

Η αστυνομία κήρυξε τον χώρο του δικαστηρίου σε τόπο εγκλήματος. Οι διαδικασίες έχουν σταματήσει.

Ο Πράλιακ είχε προσφύγει μαζί με τους συγκατηγορουμένους του σε νέα ακρόαση, μετά την αρχική καταδίκη του το 2013 σε κάθειρξη 20 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Μόσταρ τη διετία 1992-1994.  Μεταξύ άλλων κατηγορείτο για εκτελέσεις, εκτοπίσεις και δολοφονίες μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, καθώς και για την καταστροφή της γέφυρας του Μόσταρ (γέφυρα του 16ου αιώνα) τον Νοέμβριο του 1993.

Τα τελευταία λόγια του Πράλιακ

Στο άκουσμα της καταδίκης του ο κατηγορούμενος αναφώνησε:

«Δικαστές, ο Σλόμπονταν Πράλιακ δεν είναι εγληματίας! Μετα βδελυγμίας αρνούμαι την καταδίκη αυτή!»

Και συμπληρωσε: «Αυτό που ήπια είναι δηλητήριο.»

Αυλαία για το πρώτο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη μετά το 1945

Μετά από σχεδόν 11.000 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, συνολικά 61 κατηγορούμενους και έξι καταδίκες σε ισόβια, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία ρίχνει αυλαία.

Ήταν Ιούλιος του 1998 στη Ρώμη, όταν 120 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν τη σύμβαση για τη σύσταση – για πρώτη φορά στην ιστορία – ενός μόνιμου διεθνούς ποινικού δικαστηρίου. Η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2002.

Ήταν το πρώτο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη μετά το 1945. Τότε κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να καταδικαστεί κάποιος από τους υπευθύνους των εγκλημάτων που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.

Το τελικό αποτέλεσμα όμως διέψευσε τους αμφισβητίες. Ανάμεσα σε άλλους, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδικάστηκε το 2016 σε κάθειρξη 40 χρόνων και ο στρατιωτικός αρχηγός των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς σε ισόβια πριν από μία εβδομάδα.

Χθες  ήταν σειρά των επικεφαλής των Κροατών της Βοσνίας την εποχή του πολέμου.

Η χθεσινή αυτοκτονία του Κροάτη κατηγορουμένου επισφραγίζει με τον πλέον τραγικό τρόπο μια αιματοβαμμένη σελίδα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.