Κόβει την ανάσα το κατόρθωμα δύο wingsuit flyers. Οι  Οι Fred Fugen και Vince Reffet πήδηξαν από μια ψηλή κορυφή των Ελβετικών Άλπεων, την Jungfrau (το όνομα παρεπιμπτόντως σημαίνει ‘παρθένα’ στα γερμανικά). Εκεί, από υψόμετρο 4062 μέτρων οι δύο Γάλλοι πετώντας με ένα wingsuit κατάφεραν να μπουν σε ένα μικρό αεροσκάφος ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει!

Η επιχείρηση συντονιζόταν μέσω του μικρού αεροσκάφους Pilatus Porter από το οποίο δίνονταν οι εντολές στους δύο άλτες.

Το όνομα του εγχειρήματος ονομάστηκε Door in the Sky («πόρτα στον ουρανό»). Για να πραγματοποιήσουν το άλμα το γαλλικό δίδυμο εκπαιδεύτηκε σε τουλάχιστον 100 δοκιμαστικά άλματα στην Empuriabrava της Ισπανίας.

Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία όχι μόνο χάρη στους αθλητές αλλά και το έμπειρο πλήρωμα του αεροσκάφους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιλογή της τοποθεσίας. Το άλμα από την κορυφή Jungfrau επέτρεψε την ελεύθερη πτώση για 3200 μέτρα και 2:45 λεπτά. Κατάλληλο ύψος και επαρκής χρόνος επέτρεψαν και την ολοκληρωμένη εκτέλεση των ριψοκίνδυνων ελιγμών.

Μετά από πολλές αναβολές, στις 13 Οκτωβρίου επικράτησε ιδανικός καιρός για να προχωρήσει το εγχείρημα. Μετά από μια πρώτη απόπειρα δεν κατάφεραν οι Soul Flyer να φτάσουν κοντά στο αεροσκάφος. Στην δεύτερη περίπτωση όμως όλα πήγαν ρολόι! Πρώτος μπήκε στο Pilatus o Vince Reffet μέσω της ανοιχτής πόρτας. Δευτερόλεπτα μετά κατέφθασε και ο Fred Fugen. Παρά την εντατική προετοιμάσια και τις ιδανικές συνθήκες, το άλμα παρέμεινε δύσκολη υπόθεση.

Τι είναι το wingsuit;

Το wingsuit αποτελεί ένα είδος στολής το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την ελεύθερη πτώση δημιουργώντας μια επιφάνεια ανάμεσα στα άκρα του άλτη. Η λογική είναι ανάλογη αυτής των φτερών ενός πτηνού.

Την πρώτη απόπειρα να ‟πετάξει” κάποιος με τέτοιου είδους ‟φτερα” την πραγματοποίησε ο ένας γάλλος ράφτης αυστριακής καταγωγής το 1912. Ο 33χρονος Franz Reichelt ξεγέλασε τους φρουρούς του Πύργου του Άιφελ, κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του οικοδομήματος και από εκεί πηδηξε. Όπως ήταν φυσικό, ο Reichelt σκοτώθηκε, ανοίγοντας και μια μεγάλη τρύπα στο παγωμένο έδαφος.

Το σύγχρονο σύστημα wingsuit αναπτύχθηκε το 1990. Το 1997 ο Βούλγαρος σχεδιαστής Sammy Popov παρήγαγε ένα μοντέλο της ‟ανεμοστολής” (ας μας επιτραπεί ο νεολογισμός!) με μεγαλύτερο φτερό ανάμεσα στα πόδια και μακρύτερα φτερά στα χέρια. Το μοντέλο του Popov επέτρεψε μεγαλύτερη διακύμανση στην ταχύτητα πτώσης πετυχαίνοντας πτώση από 300 χ/ω μέχρι 30 χ/ω. Η επιβράδυνση αυτή που πέτυχε είναι σημαντική για προτζεκτς σαν το πρόσφατο των Γάλλων.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα άλματα πραγματοποιήθηκε αό τον Ρώσσο θρύλο Valery Rozov. Στις 5 Οκτωβρίου 2016, μετά από μια αποστολή που κράτησε 21 ημέρες στην έκτη ψηλότερη κορυφή του κόσμου -στο βουνό Cho Oyu, στα σύνορα μεταξύ Θιβέτ και Νεπάλ- ο Rozov στάθηκε στην άκρη του spot που είχε επιλέξει στα 7.700μ. ύψος και πήδηξε στον αέρα. Έτσι κατέρριψε το δικό του ρεκόρ από το 2013 για 500μ.

Το Wingsuit-flying εξασκείται και στην Ελλάδα, ενώ οι οπαδοί του μπορούν να ενημερωθούν για τα νέα του αθλήματος από την ελληνική σελίδα του Red Bull.