επικίνδυνο το στοματικό σεξ για τους άντρες

Ο στοματικός έρωτας μεταξύ ζευγαριών σε μονογαμικές ή ανοιχτές σχέσεις δεν θα έπρεπε κανονικά να θεωρείται “θανάσιμη” απειλή . Παρόλα αυτά, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όσοι άντρες είχαν μεγάλο αριθμό επαφών στοματικού σεξ απειλούνται περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο στο κεφάλι ή το λαιμό. Το ίδιο ισχύει και με το κάπνισμα. Ο κίνδυνος αυξάνεται δε σημαντικά για την κατηγορία αυτή των αντρών οι οποίοι και καπνίζουν και είχαν πολλές παρτενέρ σε περιπτύξεις στοματικού σεξ.

Αναμένεται μεγάλη άυξηση των κρουσμάτων

Τα ποσοστά εμφανίσεως καρκίνου στην λαρυγγική κοιλότητα είναι γενικά χαμηλά. Μόνο το 0,7% του ανδρικού πληθυσμού και ακόμα μικρότερο ποσοστό γυναικών εμφανίζει την ασθένεια. Η έρευνα όμως καταδεικνύει ότι συμπτώματα καρκίνου που σχετίζονται με ιούς ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ασθένειες σε μεγάλο ποσοστό σεξουαλικά μεταδιδόμενες , έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2020 εκτιμάται ότι ο καρκίνος του φάρυγγα θα έχει ξεπεράσει τις περιπτώσεις καρκίνου του εγκεφάλου.

Ο συγγραφέας της έρευνας Dr. Amber D’Souza, καθηγητής στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health αναφέρει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποιούν στοματικό σεξ στην ζωή τους. Εντοπίσαμε ότι καρκινογενείς HPV είναι σπάνιοι στο γυναικείο πληθυσμό ανεξάρτητα από το με πόσους συντρόφους είχαν στοματικό σεξ. Μεταξύ των ανδρών που δεν καπνίζουν, ο καρκινογενής στοματικός HPV εμφανίζεται σπάνια στους άντρες με λιγότερες από έξι στοματικές ερωτικές εμπειρίες. Οι πιθανότητες όμως εμφάνισης της ασθένειας αυξάνεται με την άυξηση αυτών των ερωτικών συντρόφων και με το κάπνισμα.»

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Oncology περιελάμβανε 13.089 άτομα ηλικίας 20 μέχρι 69 ετών, τα οποία είχαν διαγνωστεί με στοματικό ιό ανθρώπινων θηλωμάτων. Χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά στοιχεία περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου και θνησιμότητας για να προβλεφθεί ο βαθμός επικινδυνότητας.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο

Οι άντρες λοιπόν που έχουν κάνει στοματικό έρωτα με πέντε ή περισσότερα άτομα έχουν 7,4% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κάποια στοματική μόλυνση που δυστυχώς μπορεί να αποβεί καρκινογενής. Αυτός ο αριθμός συγκρίνεται με ποσοστό επικινδυνότητας 1,5% για όσους άντρες είχαν μία ή και καμία εμπειρία στοματικού έρωτα. Αυτοί που έκαναν στοματικό σεξ με 2 έως 4 άτομα ο κίνδυνος ανέρχεται στο 4%. Το κάπνισμα επιδεινώνει την κατάσταση, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 7%. Όσοι δε άντρες και καπνίζουν και επιδίδονται σε στοματικό σεξ με 5 ή περισσότερους παρτενέρ εμφανίζουν ποσοστό επικινδυνότητας 15%.

Πηγή:

ifl science