Υπάρχει ένας φούρνος – ζαχαροπλαστείο στην Ουάσινγκτον που έχει βάλει έναν ενδιαφέροντα στόχο που αφορά τις γυναίκες. Ο στοχός είναι από τη μία να ανακουφίσει τα συμπτώματα του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου αλλά και του έμμηνου κύκλου καθαυτού. Από την άλλη να ικανοποιήσει και την λιγούρα για κάτι γλυκό, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι υγιεινό.

Το ζαχαροπλαστείο ισχυρίζεται ότι μπορεί να καλύψει με μιας και τις δύο αυτές ανάγκες. Αν αυτό ισχύει, πρόκειται για έναν θαυμάσιο συνδυασμό. Και οι φωτογραφίες από τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου στο Instagram είναι ιδιαιτέρως πειστικές, τουλάχιστον για την γεύση των προϊόντων.

Η Devon Loft η οποία πραγματοποιεί αυτήν την εξαιρετική ιδέα έχει αφιερώσει το ζαχαροπλαστείο στην καταπολέμηση του πόνου της περιόδου. Το ζαχαροπλαστείο προσφέρει τις γλυκές του υπηρεσίες μέσω delivery σε όσες το έχουν ανάγκη ‟εκείνες τις ημέρες του μήνα”. Είναι ένας γλυκός τρόπος να τα βγάλει η καθεμία πέρα με τις κυκλοθυμικές ορμόνες κάθε μήνα.

Δημιουργώντας το ‟brownie της περιόδου” η Devon δεν χρησιμοποίησε κατεργασμένη ζάχαρη. Από την άλλη χρησιμοποιεί αντι-φλεγμονώδη υλικά όπως μαγνήσιο, την υπερτροφή matcha, πιπερόριζα (τζίντζερ), σίδηρο και κάλσιο. σύμφωνα με έρευνες, όλα αυτά τα συστατικά λειτουργούν ευεργετικά στην αντιμετώπιση των ορμονικών διαταραχών.

«Όταν έχεις περίοδο, κάτι που είναι νόστιμο και γλυκό μπορεί να είναι αρκετά ανακουφιστικό. Αυτό που σκεφτήκαμε όμως είναι ότι θα ήταν καταπληκτικό να ικανοποιήσουμε την όρεξη για γλυκό με κάτι που θα έκανε και καλό στο σώμα μας.»

Η λαμπρή αυτή ιδέα γεννήθηκε στην Devon όταν κατά της διάρκεια του πάρτυ των αρραβώνων της μια φίλη της έφαγε ένα από τα κέικ της. «Είναι τόσο νόστιμο που με συγκίνησε» αναφώνησε η φίλη, και η Devon  σκέφτηκε με μιας «αυτό είναι!». Αμέσως άρχισε να ετοιμάζει το καινούργιο της πρότζεκτ.

Ερευνώντας την σχέση μεταξύ φαγητού και έμμηνου κύκλου, η Devon μίλησε με ζαχαροπλάστες, διαιτολόγους και διατροφολόγους. Στόχευε να εντοπίσει πώς ακριβώς μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο και την όρεξη για γλυκό, χωρίς να ‟σαβουριάσει”.

Με τις πληροφορίες που μάζεψε, η Devon πήγε στην κουζίνα και, βουαλά, δημιούργησε το ‟brownie της περιόδου”.

At Moon Cycle Bakery, we have all the feelings for the people who have collaborated with us to make our treats and this business possible. Everything from the ingredients to the added adaptogens to the taste testing — if it weren’t for our leading ladies, we wouldn’t have any delicious sweets to send your way. This week, we want to highlight the brand Root + Bones run by the seriously loving soul, Alyssa Melody. Root + Bones is the company that helps give you a sense of calm, an added boost in libido and an overall invigorated feeling through their adaptogens. Adaptogens work as a thermostat, helping keep your body in homeostasis during stressful life situations aka our cycles and add degrees of health to any meal we add them to. To learn more about Root + Bones, their message, the amazing recipe library and fall in love with Alyssa like we have, head to www.rootandbones.com. 📸: @rootandbones

A post shared by Moon Cycle Bakery (@mooncyclebakery) on

Φυσικά οι δημιουργίες του ζαχαροπλαστείου Moon Cycle Bakery («Ο Κύκλος του Φεγγαριού») δεν μπορούν να αποσταλούν στην Ελλάδα. Μπορεί όμως η δουλειά της να εμπνεύσει αντίστοιχες γευστικές πρωτοβουλίες και στην χώρα μας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα του ζαχαροπλαστείου για να παίρνετε ιδέες.

Όχι χωρίς κριτική

Η ιδέα για μια ζαχαροπλαστική που καταπολεμά τους πόνους της περιόδου δεν ενθουσίασε τους πάντες. Όπως αναφέρει σκωπτικά το ιστολόγιο bet.com, ένα κομμάτι brownie στοιχίζει λίγο – πολύ 15$, τιμή υπέρογκη. Το μπλοκ επισημαίνει ότι ασφαλώς και είναι ευεργετικό να καταναλώνει μια γυναίκα υγιεινή διατροφή, αλλά όχι σε αυτές τις τιμές. Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη άποψη, πρέπει καθεμία να προσέχει να μην πέφτει θύμα μιας ρητορικής υγιεινής διατροφής που πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Στην τελική, ίσως είναι καλύτερα να ετοιμάσουμε μόνες μας ένα γλυκό που θα είναι και θρεπτικό και νόστιμο σε πολύ πιο λογική τιμή!

Συνταγή: Brownies φουντουκιού χωρίς γλουτένη

Υλικά για 12 κομμάτια μπράουνις

⅔ του φλιτζανιού ψιλοκομμένη σοκολάτα υγείας

5 κουταλιές της σούπας λάδι αβοκάντο ή καρύδας

⅓του φλυτζανιού ζάχαρη από καρύδα ή σιρόπι σφενδαμιού

2 αβγά

⅔ του φλιτζανιού αλεύρι αμυγδάλου

2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο άγλυκη

½ κ.τ.γ.  μπέικινγκ σόδα

¼ κ.τ.γ. ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

1 κ.τ.γ. εκχύλισμα φουντουκιού

¾ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα φουντούκια

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε ένα ταψί 8×8 και καλύψτε την επιφάνειά του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή αλείψτε το με λάδι καρύδας.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, λειώστε την σοκολάτα και το λάδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν μια παχύρευστη μάζα. Απομακρύνετε από την φωτιά και αφήστε στην άκρη για να κρυώσουν.
  3. Στο μεταξύ, σε ένα μπολάκι χτυπήστε μαζί καλά την ζάχαρη, τα αβγά και το σιρόπι σφενδαμιού. Βάλτε το στην άκρη. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά: το αλεύρι αμυγδάλου, το κακάο, την μπέικινγκ σόδα και το αλάτι.
  4. Χτυπήστε το μείγμα στο κατσαρολάκι στο κατσαρολάκι με την λειωμένη σοκολάτα. Προσθέστε το εκχύλισμα φουντουκιού. Κατόπιν ανακατέψτε με τα ξηρά υλικά μέχρι να δέσουν όλα μαζί. Προσθέστε μετά τα κομμένα φουντούκια σιγά σιγά. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και λειάνετε την επιφάνεια του μείγματος.
  5. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά ή μέχρι οι άκρες του να δέσουν και στο εσωτερικό είναι ακόμη πιο παχύρευστο (μέσα θα δέσει καθώς κρυώνει). Κόψτε το σε κομματάκια και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!