Ένα γκρουπ ακτιβιστών από το Ιράκ ξεκίνησε μια καινούρια επιχείρηση ενάντια στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Newsweek.

Οι hacktivists (συμφυρμός των λέξεων hacker και activist, δηλαδή ο ακτιβιστής χάκερ) ανεβασαν πορνογραφικές εικόνες στην προπαγανδιστική σελίδα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το γκρουπ των χάκερς αυτοαποκαλείται Daeshgram. Η λέξη είναι ένας συνδυασμός από το ‘Instagram’, την γνωστή πλατφόρμα αναρτήσεως φωτογραφιών και το, όπως αυτοαποκαλείται, Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο όρος ‘Daesh’ είναι ακρωνύμιο και σημαίνει ‟Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράκ και του Λεβάντε”.

Σκοπός των χάκερς ήταν να σπείρουν δυσπιστία ανάμεσα στα μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Ο τρόπος για να το πετύχουν αυτό έιναι να διεισδύσουν στον μηχανισμό προπαγάνδας τους.

Σε tweet της η οργάνωση Ελεύθερος Ευφράτης που δημιουργήθηκε από άτομα που βίωσαν την κατοχή του ΙΚ κάνει λόγο για ήττα των ισλαμιστών. Το Daesh υποστήριζε ότι οι ιστοσελίδες του δεν μπορούν να χακαριστούν.

Τι έκαναν λοιπόν ακριβώς οι χάκερς;

Μια από τις πρώτες ενέργειες ήταν να μεταβάλλουν με photoshop μια σκήνη όπου φαίνεται ένα διάγγελμα του ΙΚ.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να φαίνεται ότι οι οπαδοί του ΙΚ που άκουγαν το διάγγελμα παρακολουθήσαν βασικά μια σκηνή με μια γυμνή γυναίκα. Η σκηνή όχι μόνο θα αποσυντόνιζε όσους παρακολουθούσαν την σκηνή. Θα θύμιζε και με ειρωνία την καταγγελία ότι ο αποθανών αρχηγός της Αλ-Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε στο κρυσφήγετό του ένα μεγάλο απόθεμα πορνοταινιών.

Ένας χάκερ της ομάδας Daeshgram είπε στο Newsweek:

«Η πρόθεσή μας ήταν να πλημμυρίσουμε την αγορά με ψεύτικο περιεχόμενο από το Amaq (το υποτιθέμενο ειδησεογραφικό πρακτορείο του ΙΚ). Με αυτόν τον τρόπο θα κλονίσουμε την πίστη στην αξιοπιστία του Amaq.»

Το Daesh κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην εμπιστεύονται κανένα από τα λινκ του Amaq. Υπήρξαν και πολλές διαφωνίες μεταξύ μελών του ΙΚ.

Πολλά μέλη του Daesh πατούσαν κλικ για να δουν εάν η εικόνα ήταν ψεύτική. Το παράδοξο ήταν ότι όταν το Daesh μάρκαρε το υλικό ως πλαστό, περισσότεροι πατούσαν κλικ στην σελίδα για να δουν γιατί κάτι που φαινόταν εντελώς εντάξει χαρακτηριζόταν ως μη-αυθεντικό.

Στη συνέχεια οι χάκερς δημιούργησαν μια πανομοιότυπη εκδοχή της ιστοσελίδας και ανήρτησαν εκεί περιεχόμενο που ήταν σκωπτικό για την τρομοκρατική οργάνωση.

Το ΙΚ είχε παλιότερα δηλώσει ότι η σελίδα της «δεν χακάρεται και είναι 100% ασφαλής»