Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και αυτή η μόδα μάς έρχεται από τις αγγλοσαξωνικές χώρες. Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, συνήθως, ονομάζεται ‟Blue Monday”. Η κυριολεκτική μετάφραση είναι ‟μπλε Δευτέρα”. Όπως ξέρουν οι αγγλομαθείς, η έκφραση σημαίνει κάτι σαν ‟θλιβερή/ λυπημένη/ μελαγχολική Δευτέρα”.

Κάτι σαν την δική μας ‟συννεφιασμένη Κυριακή”. Μόνο που είναι Δευτέρα.

Σε άπταιστα νεοελληνικά, θα την λέγαμε και ‟νταουνιασμένη Δευτέρα”.

Γιατί υποτίθεται ότι είναι μελαγχολική αυτή η Δευτέρα;

Η ιδέα της μελαγχολικής Δευτέρας ξεκίνησε όπως φαίνεται από μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων, την Porter Novelli. Εικάζεται ότι η εταιρεία παρέδωσε την ‟έρευνα” σχετικά με την Blue Monday στο πανεπιστήμιο του Cardiff. Το πανεπιστήμιο αρνήθηκε την όποια εμπλοκή και ο διδάσκοντας που εμπλέχθηκε με την θεωρία περί μελαγχολικής Δευτέρας εγκατέλειψε κάποια στιγμή το πανεπιστήμιο.

Η θεωρία πάντως εξαπλώθηκε και καθιερώθηκε στις αγγλοσαξωνικές χώρες. Απέκτησε μάλιστα και μια υποτιθέμενη επιστημονική βάση, αφού κυκλοφόρησε μια φόρμουλα υπολογισμού της κατήφειας αυτής της ημέρας.

Η φόρμουλα έχει ως εξής:

Αυτό που υπολογίζεται λοιπόν είναι οι εξής παράμετροι:

W = Καιρός

d = Χρέος

T = Χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα

Q= Χρόνος που πέρασε από την αποτυχία να εκπληρώσουμε τους στόχους της νέας χρονιάς

M= Χαμηλά ποσοστά κινήτρων

Na= Το αίσθημα ότι υπάρχει ανάγκη να αναλάβουμε δράση

Σε απλά ελληνικά: Οι γιορτές μόλις έχουν περάσει και οι επόμενες μεγάλες γιορτές αργούν. Τα λεφτά έχουν τελειώσει και οι σπατάλες των εορτών πρέπει να καλυφθούν. Ο καιρός είναι χάλια και το καλοκαίρι αργεί (ειδικά στις χώρες του Βορρά, έτσι;). Οι στόχοι που βάλαμε για το νέο έτος δεν υλοποιούνται και γενικά χλωμό να τους καταφέρουμε. Γενικά σερνόμαστε και τα βλέπουμε όλα μαύρα.

Η «Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία»

Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Εν μέρει ναι, η περίοδος δεν είναι η καλύτερη για γιορτές και πανηγύρια, για έξοδα και διακοπές. Οι περισσότεροι πρέπει να εργαστούν, η διάθεση μετά τις γιορτές βαραίνει.

Από την άλλη όμως, ας σκεφτούμε λογικά: Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν την παραπάνω φόρμουλα, και ανάλογες που έχουν δημοσιευτεί κυριολεκτικά ως ανοησία, δηλαδή στερούμενη κάθε λογικού περιεχομένου.

Φιλοσοφικά πάλι, η αναφορά σε μια ‟μελαγχολική Δευτέρα” είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Κοινώς, εάν εκ των προτέρων την θεωρούμε ως τέτοια, μελαγχολική, τελικά θα κάνουμε τα πάντα για να είναι μια μελαγχολική και μίζερη Δευτέρα.

Φυσικά, ενίοτε, μια μικρή περίοδος θλίψης και διαλογισμού κάνει καλό, μάς βοηθάει να αναθεωρήσουμε πράγματα, να δούμε τα κακώς κείμενα. Αυτό μπορεί να επιφέρει αλλαγές. Χρειαζόμαστε φάσεις όπου μένουμε λίγο πίσω και αναθεωρούμε καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο αυτήν την Δευτέρα. Στην τελική είναι μια χειμωνιάτικη Δευτέρα. Μπορείτε να αναπαυθείτε και να χαλαρώσετε στο σπίτι χωρίς να στεναχωριέστε που δεν επίκειται μια μεγάλη εορτή. Τι σημασία θα είχε να γιορτάζουμε συνέχεια; Οι εορτές είναι εξαιρετικές ημέρες, εξαιρέσεις δηλαδή. Ειδάλλως θα γινόντουσαν βαρετές. Σκεφτείτε τι θα ντυθείτε στο καρναβάλι ή πού θα περάσετε το Πάσχα. Φάτε κάτι υγιεινό στο σπίτι ή έξω. Ασχοληθείτε με το σώμα σας, πηγαίνετε για τρέξιμο ή κάντε έναν περίπατο. Επισκεφτείτε ένα μουσείο ή έναν φίλο. Δείτε μια καλή ταινία ή αφοσιωθείτε σε ένα καλό βιβλίο. Ή απλώς καλοκοιμηθείτε. Η Δευτέρα αυτή, και κάθε άλλη Δευτέρα, θα είναι αυτό που πράττουμε σε αυτήν!

Και στην τελική ζούμε στην Ελλάδα. Παρά τα προβλήματα, η άνοιξη δεν αργεί!

Καλή εβδομάδα!