Δεν πρόλαβε να φύγει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την χώρα μας και οι Τούρκοι ξανάρχισαν τις προκλητικές ενέργειες.

Όπως ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ, μέλη της οργάνωσης Alperen Ocakları που αποτελεί παρακλάδι της εθνικιστικής κίνησης των ‟Γκρίζων Λύκων” προσευχήθηκαν στην Αγιά Σοφιά. Αφόρμη ήταν ότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο βίντεο, η εθνικιστική ομάδα εισέβαλε στην εκκλησία. Εκεί, απήγγειλαν το αδάν, την ισλαμική πρόσκληση για προσευχή. Στην συνέχεια προσευχήθηκαν, παρόλη την ύπαρξη τουριστών στον χώρο.

Τα μέλη της ομάδας προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα και εν συνεχεία αφέθησαν ελεύθερα.

Να δουν την Αγία Σοφία τζαμί θέλουν κύκλοι στην Τουρκία

Η προσευχή ήρθε τρεις ημέρες αφότου ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Şamil Tayyar πρότεινε την επαναμετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε αντίποινα στην απόφαση του Τραμπ αναφορικά με την Ιερουσαλήμ.

«Ανοίξτε την Αγιά Σοφιά στους πιστούς. Θα έπρεπε να αρχίσουμε να πραγματοποιούμε τις προσευχές της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά». Αυτό τουίταρε ο Tayyar την 6η Δεκεμβρίου.

Στις 13 Μαΐου, ένα μεγάλο πλήθος από την οργάνωση ‟Σύλλογος Νεολαίας Ανατολίας” (AGD) και την Εθνική Οργάνωση Νεολαίας (MGV) συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Αγιά Σοφιά για την πρωινή προσευχή. Με αυτόν τον τρόπο προέβαλαν το αίτημά τους να γίνει η Αγιά Σοφιά ισλαμικό τέμενος εκ νέου.

Τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση κριτίκαρε μια ισλαμική θρησκευτική τελετή που έλαβε χώρα στην Αγία Σοφία. Η τελετή αυτή είχε μεταδοθεί από την τηλεόραση και είχαν πάρει μέρος σε αυτήν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε τζαμί με την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Το 1931 σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως ισλαμικό τέμενος και από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Παραβιάσεων συνέχεια στο Αιγαίο

Ύστερα από μια παύση 10 ημερών, οι Τούρκοι συνέχισαν τον χαβά τους στο Αιγαίο. Δύο οπλισμένα F- 16 συνόδευσαν ένα κατασκοπευτικό CN-235 σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.

Η τουρκική αυτή κίνηση ακυρώνει στην πράξη τα όσα είπε ο Ερντογάν στην Ελλάδα για την μη-ύπαρξη διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα τουρκικά F- 16 ήταν οπλισμένα συνιστά αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας που αυξάνει και τις πιθανότητες ‟ατυχήματος” με συνέπειες που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο των δύο πλευρών.