Μόνο στη Ελλάδα η ονομασία

Τέλος δόθηκε στην διαμάχη η οποία προέκυψε μεταξύ Αθήνας και Πράγας σχετικά με την χρήση της ονομασίας “ελληνικό γιαούρτι”. Μήλον της έριδος ήταν το ζήτημα εάν η ονομασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιείται για προϊόντα που παράγονται εκτός της χώρας μας.

Η Τσεχία με νομοσχέδιό του 2015 καθόριζε τις προδιαγραφές για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε αυτό γινόταν αναφορά και στην παραγωγή “ελληνικού γιαουτιού”. Ο όρος δήλωνε τον τύπο του γιαουρτιού και ασφαλώς όχι την προέλευσή του. Για την ελληνική πλευρά ωστόσο μια τέτοια χρήση της ονομασίας είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές.

«Ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία τέλος από την Ε.Ε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, γνωστοποίησε την δυσαρέσκεια της Αθήνας για το εν λόγω νομοσχέδιο της Τσεχίας.

Η εμφάνιση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» ως επισήμανση σε προϊόντα σε νομοσχέδιο της Τσεχίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τη σειρά της η Επιτροπή απεφάνθη ότι η Τσεχία δεν δικαιούται να προχωρήσει στην παραγωγή προϊόντος με αυτήν την ονομασία.

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στη Τσεχία», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας αποτελούν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ανεξάρτητα από τη χώρα ή την περιοχή στην οποία ζουν.

Αναφέρθηκε στη συζήτηση για τα τρόφιμα διπλής ποιότητας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν ζητήματα έμμεσης παραπλάνησης των καταναλωτών ή αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών.

Η μάχη του γιαουρτιού και η μάχη της φέτας

Το ζήτημα που προέκυψε με την ονομασία “Ελληνικό γιαούρτι” δεν είναι καινούργια. Στις ΗΠΑ, τον όρο “Greek Yogurt” χρησιμοποιεί η εταιρεία Chobani του Τούρκου (κουρδικής καταγωγής) Hamdi Ulukaya με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία έχει γίνει αντικείμενο δριμείας κριτικής για την χρήση του όρου για ένα προϊόν που δεν σχετίζεται καθόλου με την Ελλάδα.

Η εταιρεία Chobani με έδρα τις ΗΠΑ

Οι φορείς της χώρας μας δίνουν δε συχνά μάχες για να παραμείνει η φέτα Προϊόν Προστατευόμενης Προέλευσης και στις συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Ενώ η φέτα είναι Π.Ο.Π. εντός των συνόρων της Ένωσης, σε κάθε νέα συμφωνία η Ελλάδα πρέπει να επαναδιαπραγματεύεται το καθεστώς του προϊόντος για να διαφυλάξει την ελληνική παραγωγή.

Σε πολλές περιπτώσεις πάντως κυκλοφορούν στην Ευρώπη γιαούρτια με τον προσδιορισμό «ελληνικού τύπου» ή κάτι παρόμοιο. Εκτός Ε.Ε. ο όρος “Greek Yogurt” δηλώνει πάντως κυρίως τύπο γιαουρτιού και όχι απαραίτητα προέλευση.