Η νοτιοδυτική επαρχία του Τσανάκαλε (τουρκικά: Çanakkale) βρίσκεται στην βορειοδυτική Τουρκία. Η επαρχία καλύπτει τις δύο όχθες του Ελλήσποντου, καθώς και το νησί της Ίμβρου. Το μέρος είναι γνωστό και για τις επικές μάχες που έλαβαν εκεί μέρος κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτήν την επαρχία με την μακρά ιστορία αναμένεται να ιδρυθεί και ένα νέο χωριό. Όπως αναφέρεται στην Hürriyet Daily News, η ιδιαιτερότητά του θα είναι ότι θα κατοικείται μόνον από γάτες! Στο ‟γατοχωριό” οι τετράποδοι κάτοικοι θα ζουν, θα φροντίζονται και θα είναι διαθέσιμοι για υιοθεσία από όποιον επιθυμεί μια γατούλα στο σπίτι του.

Το γατοχώρι θα εκτείνεται σε μία έκταση εκτείνεται σε 600 τετραγωνικά μέτρα όπως ανέφερε αξιωματούχος της περιοχής.

Το χωριό για τις γάτες θα περιέχει εγκαταστάσεις τροφής και πόσιμου νερού. Επίσης θα υπάρχουν ‟κατοικίες” σε στυλ μπανγκαλόουζ για τα αξιολάτρευτα αιλουροειδή.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, περίπου 200 γάτες θα μένουν στο ‟χωριό”.

Ο οικισμός θα αποτελεί ένα είδος καταφυγίου για τις αδέσποτες γάτες, ειδικά για όσες είναι άρρωστες και ανήμπορες. Αφού λάβουν φροντίδα από τους κτηνιάτρους και στειρωθούν, θα στέλνονται και στο καταφύγιο.

Το σκεπτικό του όλου προγράμματος είναι να μπορούν οι γάτες να βρίσκουν στην συνέχεια ένα σπιτικό. Όντας φροντισμένες, θα έχουν και περισσότερες ελπίδες να υιοθετούνται από τους ντόπιους ή από όποιον ενδιαφέρεται.

Το χωριό αναμένεται να είναι αρκετά σύντομα λειτουργικό για τους «ενοίκους» του.

Οι Τούρκοι και οι γάτες

Δεν ξέρουμε πώς τα πάνε οι Τούρκοι με τους γείτονες και άλλους συνανθρώπους τους, είναι αδιαμφισβήτητο  γεγονός πάντως ότι τρέφουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τις γάτες.

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτες γάτες. Κινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την πόλη αλλά είναι απόλυτα εξοικειωμένες με τους κατοίκους της Πόλης. Αυτοί με την σειρά τους τις φροντίζουν και με το παραπάνω. Σε αυτές τις τετράποδες αδέσποτες είναι αφιερωμένο ένα ολόκληρο ντοκυμαντέρ – ταινία που γυρίστηκε εφέτος, το 2017. Το φιλμ ονομάζεται Kedi δηλ. ‘γάτα’ στα τουρκικά και παρακολουθεί την καθημερινότητα μιας σειράς γατών στους πολύβουους δρόμους της Πόλης. Όπως μπορείτε να δείτε στο τρέιλερ κάτω που είναι στα ελληνικά, αναφέρονται γατίσια ονόματα όπως ‟η καταφερντζού”, ‟η ερωμένη” και «η ψυχοπαθής«!

Αλλά διάσημη έγινε και η περίπτωση του Τόμπιλι, του ‟αραχτού γάτου” που συνήθιζε να κάθεται χαλάρα σε ένα πεζούλι στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Μετά τον θάνατο του γατούλη, ο δήμαρχος του Kadıköy (ελληνικά: Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά της Πόλης) συγκέντρωσε χρήματα με σκοπό την κατασκευή ενός αγάλματος. Το άγαλμα αναπαριστά τον γάτο ακριβώς στην στάση που συνήθιζε να αράζει με μεγαλοπρεπή τρόπο. Το άγαλμα μάλιστα είχε φέτος κλαπεί για ένα διάστημα αλλά η γενική κατακραυγή ανάγκασε τον ένοχο να το επιστρέψει στην θέση του!

Ο Τόμπιλι πλέον ατενίζει διαρκώς το πλήθος από την αγαπημένη του στάση, αυτή του αιώνιου αράγματος!