Σε εντατικούς ελέγχους προχωρούν οι γερμανικές αστυνομικές αρχές μετά την άφιξη πτήσεων από ελληνικά σε γερμανικά αεροδρόμια. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν, έστω και άτυπα και θυμίζει σκηνικά άλλων εποχών. Όπως φαίνεται η Γερμανία προβληματίζεται για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να ελέγξει παράνομες προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες υποβάλλονται σε μια ταπεινωτική διαδικασία ελέγχου. Προβληματισμός υπάρχει εάν αυτή η κατάσταση παγιωθεί ντε φάκτο στο μέλλον.

«Κατά την άφιξη της πτήσης της Aegean στη Φρανκφούρτη, μας έβγαλαν από την πίσω πόρτα του αεροπλάνου μέσα στο κρύο, μας άφησαν να ξεπαγιάζουμε στο ταρμάκ, μας επιβίβασαν σε λεωφορεία, μας αποβίβασαν πάλι στο ταρμάκ, μας μετέφεραν με τα πόδια σε κάποιο απόμακρο μέρος και μας έστησαν στην ουρά για 30΄ για εξονυχιστικό έλεγχο», σημείωνε στην «Κ» ταξιδιώτης, μιλώντας για «δύο λεπτά ανάκριση του τύπου “πού έχασες πριν από 5 χρόνια την ταυτότητά σου που μου δείχνει το σύστημα; Αφού λες ότι έβγαλες νέα ταυτότητα γιατί δεν την έχεις μαζί σου κι έχεις μόνο το διαβατήριό σου;” και άλλα τέτοια». Αυτές και άλλες μαρτυρίες καταγράφονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Κλειστή η ‟Βαλκανική οδός”

Ήδη από το 2016  η λεγόμενη ‟Βαλκανική οδός” είχε κλείσει για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Ύστερα από την παραίνεση και της Αυστριακής κυβέρνησης, η ΠΓΔΜ, η Σλοβενία και η Κροατία έκλεισαν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες. Σοκαριστικές εικόνες είχαν τότε εξελιχθεί στην Ειδομένη στα σύνορα Ελλάδας και FYROM όταν πάνω από 10.000 παρέμεναν εκεί απαιτώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αυστηρά μέτρα ενάντια στην μετανάστευση προανήγγειλε και η Ουγγαρία. Η χώρα αυτή της Κεντρικής Ευρώπης ακολουθεί μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

Ως συνέπεια του κλεισίματος της ‟Βαλκανικής οδού”, ο δρόμος για τις πλούσιες χώρες του Βορρά είναι δύσκολα προσβάσιμος. Είναι εμφανές ότι οι Γερμανοί φοβούνται τώρα παράνομες εισροές αεροπορικώς.

Διάβημα της Αθήνας

Μέχρι τώρα η αντίδραση της Αθήνας κινείται σε χαμηλούς τόνους. Τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε μεσω διαβήματος διευκρινήσεις. Θεωρείται πιθανόν τα μέτρα να συνδέονται με την πολιτική κατάσταση στην Γερμανία και την πίεση από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ΑfD (= Alternativ für Deutschland: Εναλλακτική για την Γερμανία). Αύριο τριμερής εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας και της Γερμανίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, θα αναζητήσουν κοινή λύση.

Η αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική Νατάσα Μπερτό δήλωσε ότι ευελπιστεί αυτά τα μέτρα να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Γεγονός είναι πάντως ότι η Γερμανία έχει εντατικοποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στα αεροδρόμιά της.