Η λέξη ‟ιδιοφυία” είναι από τις πιο κακομεταχειρισμένες στην ιστορία. Ακόμη και αν την χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα σωστά άτομα, οι συνειρμοί που προκαλούνται από την χρήση της απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Βέβαια καλά πράττουμε όταν χαρακτηρίζουμε την διανοητική και δημιουργική δύναμη ως ιδιοφυία. Και είναι κάτι που οφείλουμε να το κάνουμε. Από την άλλη όμως πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι αυτές οι ικανότητες πηγάζουν μόνον από έμφυτα ταλέντα.

Στην πραγματικότητα όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το ταλέντο όντως παίζει σημαντικό ρόλο για να έχει κάποιος αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Ωστόσο δεν αρκεί μόνον αυτό. Τα περισσότερερα επιτεύγματα γενικά προκύπτουν από έναν συνδυασμό εξάσκησης, συνήθειας και γενικότερου τρόπου σκέψης.

Ο Βαν Γκογκ ήταν ιδιοφυία. Ο Μότσαρτ και η Μαρί Κιουρί επίσης.

Η ιδιοφυία «χτίζεται» ημέρα με την ημέρα

Το έργο τους όμως δεν ήταν αποτέλεσμα μόνον της ευφυίας τους. Μια τέτοια αντίληψη δεν είναι μόνον λανθασμένη αλλά μειώνει και την αξία της καθημερινής εργασίας. Γιατί στην τελική είναι η όλη προσπάθεια που μπορεί να αναδείξει ένα ταλέντο αλλά και να επιφέρει απτά αποτελέσματα.

Η ιδιοφυία εξαρτάται καταρχήν από τις περιστάσεις. Και για να χτιστεί και να φανερωθεί, εφόσον υπάρχει, χρειάζονται περισσότερα βήματα από αυτά που ένα σύντομο άρθρο στο ίντερνετ μπορεί να παρουσιάσει. Ωστόσο, η γενικότερη αντίληψη και δημιουργικότητα μπορεί να αναδειχθεί σχετικά εύκολα από τον καθένα.

Στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται, για αρχή, είναι να αφιερώσουμε μια ώρα την ημέρα.

Τα τρία βήματα για να γίνουμε ευφυέστεροι

Σημασία σε ό,τι κάνουμε είναι να υπάρχει συνέπεια, συνέχεια και θέληση. Τα τρία βήματα που πρέπει να ακολουθούμε καθημερινά, σύμφωνα με αυτό το άρθρο, είναι τα εξής:

1. Αφιέρωσε 10 λεπτά για στοχασμό

Πόσο συχνά ρωτάς τον εαυτό σου τι θέλεις να κάνεις ακριβώς;

Αυτό δεν αφορά μόνον την καθημερινή λίστα με όσα πρέπει να διεκπεραιώσεις. Ούτε τις δικαιολογίες για να συνεχίζεις με όσα πλέον έχουν περάσει ανεπιστρεπτή, όπως μια τοξική σχέση. Επομένως απαντήσεις όπως «ναι, αλλά είναι καλός στο μαγείρεμα» ή «αυτό είναι το χόμπυ μου» δεν αρκούν, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.

Κοινώς, ποιο είναι το νόημα;

Τι σε ενθουσιάζει πραγματικά σε αυτόν τον κόσμο; Τι δεν σου αρέσει καθόλου; Τι από όσα βιώνεις ανταποκρίνονται στην ‟ιδανική ζωή” που ονειρεύεσαι; Κι αν βλέπεις πολλά που δεν σου ταιριάζουν, τι πάει στραβά;

Συνήθως απλώς μένουμε στην επιφάνεια των προβλημάτων μας. Μια όμως στοχαστική ματιά θα σε βοηθήσει να δεις με ειλικρίνεια και σαφήνεια αυτό που πραγματικά επιθυμείς.

Φυσικά μαθαίνουμε πολλά από την επαφή μας με την κοινωνία και το περιβάλλον μας. Η διάδραση με τον περίγυρό μας είναι απαραίτητη για οποιοδήποτε στόχο έχουμε. Όμως πριν μπούμε στην διαδικασία της δράσης, πρέπει να σκεφτούμε πώς θέλουμε να δράσουμε.

Επομένως κάνε καθημερινά αυτό το διάλειμμα. Αναλογίσου σε μια κατάσταση βρίσκεσαι και θέσε δύσκολα ερωτήματα στον εαυτό σου. Ακόμη κι αν δεν έχεις άμεσα όλες τις απαντήσεις, δώσε χρόνο στο να τις σκεφτείς.

2. Διάβαζε 20 λεπτά την ημέρα τουλάχιστον

Το Διαδίκτυο είναι ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Μας διασκεδάζει, μας ενημερώνει και κυρίως μπορεί να μας φέρει σε επαφή με εξαιρετικά μυαλά ανά τον κόσμο.

Υπάρχει όμως κάτι μαγικό στον κόσμο του βιβλίου που είναι αναντικατάστατο.

Ένα άρθρο όπως αυτό εδώ μπορεί να σου δώσει το κίνητρο να μάθεις κάτι καινούργιο και πολύτιμο. Και ασφαλώς θέλουμε να συνεχίσεις να διαβάζεις τα άρθρα μας. Δεν μπορεί όμως αυτό να σε συγκινήσει τόσο όσο ένα δυνατό μυθιστόρημα ή να σε επιμορφώσει όπως μια λεπτομερής επιστημονική πραγματεία.

Εάν διαβάζεις περίπου 20 λεπτά την ημέρα συγκεντρωμένος, αυτό σημαίνει περίπου 15 σελίδες. Στο τέλος του χρόνου αυτό θα συνεπάγεται 15 με 20 βιβλία.

Φυσικά αν κλείσουμε και λίγο το ίντερνετ μπορούμε και πολύ πολύ καλύτερα!

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ένα και μόνο βιβλίο είναι σε θέση την κατάλληλη στιγμή να αλλάξει εντελώς την ζωή κάποιου. Επομένως, με 20 λεπτά αφοσίωση στο διάβασμα ημερησίως, δίνεις στον εαυτό σου 20 τέτοιες ευκαιρίες να ανακαλύψει το βιβλίο που θα αλλάξει την ζωή σου!

Πρόκειται για μια πραγματική επένδυση στο μέλλον. Ό,τι είναι η γυμναστική για το σώμα ή η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας.

3. Συγκεντρώσου για 30 λεπτά την ημέρα

Ό,τι και να κάνεις πρέπει να προσπαθήσεις να το κάνεις σωστά. Καλή η προσπάθεια αλλά κάποιες φορές χρειάζονται και αποτελέσματα. Κι αυτά θα είναι όλο και καλύτερα όταν έχουμε επιτύχει ένα επίπεδο επιδεξιότητας.

Από μόνα τους το διάβασμα ή η γυμναστική δεν αρκούν. Σε ό,τι κάνουμε, σωματικό ή πνευματικό πρεπει να αφοσιωθούμε ‟ψυχή τε και σώματι”.

Συνήθως πιστεύουμε ότι ένας μουσικός συγκεντρώνετε στο παίξιμό του και μέσω επανάληψης καταφέρνει να βγάλει την μελωδία που επιθυμεί. Αυτό είναι σωστό μεν αλλά δεν είναι όλη η ιστορία. Ο καλός μουσικός, όπως και ο καλός σε οτιδήποτε, έχει ένα έντονο πάθος για αυτό που κάνει και δίνεται στην εξάσκησή του. Αυτό τον βοηθάει να συγκεντρώνεται και να εσωτερικεύει καλύτερα την πρακτική του.

Το να μάθουμε να μαθαίνουμε είναι μια σημαντική ικανότητα. Και είναι και απαίτηση των γρήγορων καιρών στους οποίους ζούμε. Για να μπορέσουμε να τα φέρουμε εις πέρας πρέπει να είμαστε και οι ίδιοι απαιτητικοί με ό,τι κάνουμε, να μην επαναπαυόμαστε και να μην εφησυχάζουμε.

Εάν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, θα πρεπει να επιδιώκουμε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Κάτι που είναι μετρήσιμο ή που μπορεί να καταδειχθεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπούμε στην διαδικασία να είμαστε διαρκώς ‟παραγωγικοί” και επιτυχημένοι. Αλλά ό,τι κάνουμε πρέπει να έχει και έναν πρακτικό αντίκτυπο που θα ικανοποιήσει κατ΄αρχάς εμάς τους ίδιους.

Ξεκίνα σήμερα κι αμέσως!

Πολλοί από εσάς θα πουν «εντάξει, όλα αυτά τα κάνω ήδη!»

Σίγουρα πολλά από αυτά είναι πράγματα που τα κάνει ο καθένας μας. Και αρκετοί βλέπουμε και αποτελέσματα.

Ωστοσο αυτό που λείπει είναι αυτό το μικρό βήμα που θα μας κάνει κυριολεκτικά εξαιρετικούς. Και αυτό το βήμα κρύβεται σε μικρές λεπτομέρειες. Όπως και ο διάβολος, όπως λέει η παροιμία.

Όλοι μας σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε στην ζωή μας. Αλλά λίγοι στοχαζόμαστε πραγματικά, με ειλικρίνεια και καθαρό νου. Λίγοι διαβάζουν καθημερινά και ακόμα λιγότεροι διαβάζουν ουσιαστικά αναγνώσματα. Και λίγοι συγκεντρώνονται χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους χωρίς καθημερινά σε μια δραστηριότητα στην οποία θέλουν να δουν αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα: αυτοί που θαυμάζεις και κρυφά ζηλεύεις δεν έφτασαν τυχαία εκεί που είναι. Εργάστηκαν σκληρά για να τα καταφέρουν, βήμα προς βήμα. Με τον καιρό, αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες συνήθειες συσσωρεύουν γνώση και εμπειρία και οδηγούν σε αποτελέσματα.

Δεν γεννηθήκαμε όλοι προικισμένοι με εξαιρετική ιδιοφυία αλλά όλοι μας μπορούμε να αναδείξουμε την εξυπνάδα μας και τα ταλέντα μας, μικρά ή μεγάλα.