Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος επιστήμονας Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) είναι πασίγνωστος για την πολύτιμη συμβολή του στην επιστήμη. Το έργο του είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση του φυσικού κόσμου στις λεπτομέρειές του. Ωστόσο, σε μια παλαιότερη ομιλία του ο εμβληματικός φυσικός είχε χρησιμοποιήσει τον λαμπρό νου του για να ασχοληθεί με κάτι περισσότερο συναισθηματικό. Ο Χόκινγκ είχε μεταφέρει ένα εύστοχο μήνυμα σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη χρησιμοποιώντας μια επιτυχημένη ποιητική μεταφορά.

Για τον Βρετανό φυσικό μπορούμε να κάνουμε μια σύγκριση μετάξυ κατάθλιψης και μιας μαύρης τρύπας. Όσο μάυρα κι αν φαίνονται και τα δύο, υπάρχουν περιθώρια διαφυγής.

Ο Χόκινγκ είπε: «Το μήνυμα αυτής της διάλεξης είναι ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι τοσο μαύρες όπως συνήθως παρουσιάζονται και απεικονίζονται. Δεν είναι αιώνες φυλακές, όπως πιστευόταν παλιά.

Τα φυσικά αντικείμενα μπορούν να περάσουν μέσα από μια μαύρη τρύπα και πιθανόν να φτάσουν ένα άλλο σύμπαν. Παρόμοια, εάν αισθάνεστε ότι είστε σε μια μαύρη τρύπα, μην τα παρατάτε. Μπορείτε να βγείτε έξω από αυτό.»

Η ομιλία είχε δοθεί πριν από δύο χρόνια στο Royal Institute του Λονδίνου. Σίγουρα, ο Χόκινγκ είναι μια μορφή σύμβολο για την αξία που έχει να παλεύει κάποιος για να κρατηθεί στην ζωή και να δημιουργήσει, παρόλες τις αντιξοότητες.

76 χρονών σήμερα, αναμενόταν να έχει ήδη πεθάνει από το 1965

Ο Χόκινγκ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 και χθες έκλεισε τα 76 χρόνια. Άρχισε να σπουδάζει φυσική και χημεία στην Οξφόρδη. Στα μέσα των σπουδών του υπήρξε μάλιστα αρκετά ‟ζωηρός” και δραστήριος και σωματικά και στους αγώνες κωπηλασίας είχε την φήμη του παράτολμου. Συνέχισε τις σπουδές του στην κοσμολογία στο Κέμπριτζ, δείχνοντας από την αρχή σημάδια ευφυίας αλλά και μιας κάποιας νεανικής αλαζονείας. Ήταν όμως και η εποχή που εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της προϊούσης ασθένειάς του. Ήταν μόλις 21 ετών το 1963 όταν διαγνώστηκε με ασθένεια κινητικών νευρώνων. Οι γιατροί του έδιναν ένα προσδόκιμο ζωής 2 ετών.

Όπως αναφέρει και το ελληνικό άρθρο στην Wikipedia, ο Χόκινγκ αρχικά περιέπεσε σε κατάθλιψη. Ο γάμος του όμως με την φίλη της αδερφής του και φιλόλογο Τζέιν Γουάιλντ (Jane Wilde) του «έδωσε κάτι για να ζήσει.» Το ζευγάρι απέκτησε μαζί τρία παιδιά και αν και χώρισαν το 1995, η Γουάιλντ συνέχισε να στηρίζει τον πρώην άνδρα της. Αργότερα η ίδια παραδέχτηκε ότι έπασχε και η ίδια από κατάθλιψη.

Επέζησε πέρα από κάθε προσδοκία

Η ασθένεια του Χόκινγκ συνήθως σκοτώνει κάποιον τα 5 πρώτα χρόνια. Ο ίδιος όμως έδειξε τέτοια θέληση για ζωή που έζησε ακόμη 50. Και συνεχίζει να ζει και να δημιουργεί.

Όπως είπαμε παραπάνω, στην αρχή οι γιατροί του έδιναν μόλις δύο χρόνια ζωής. Αλλά διαψεύστηκαν. Το 1985 η πρώην γυναίκα του αρνήθηκε να συναινέσει στην πρόταση των γιατρών να σβήσουν την μηχανή που τον κρατούσε στην ζωή όταν έπασχε από πνευμονία. Για ακόμη μια φορά τα είχε καταφέρει.

Η ασθένεια βέβαια τότε είχε ως συνέπεια να αδυνατεί να μιλήσει και να χρειάζεται διαρκή φροντίδα. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει την εργασία του στην επιστήμη που είναι άλλωστε κεφαλαιώδους σημασίας.

Το 1988 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου. Αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο αφού πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Ο ίδιος συνεχίζει να δίνει ομιλίες και διαλέξεις ανά τον κόσμο, υποβοηθούμενος από τεχνητά μέσα και την τεχνολογία.

Είναι αυτονόητο ότι αποτελεί πρότυπο για όσα άτομα έχουν διάφορα κινητικά προβλήματα ανά την υφήλιο. Το 2012 εκφώνησε έναν σχετικό λόγο στην έναρξη των Παραολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο.

Πέρα από το τεράστιο έργο του στην φυσική, ο Στήβεν Χόκινγκ εμπνέει ως σύμβολο ενάντια στην κατάθλιψη και τις σωματικές και πνευματικέ προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ζωή.