Η πορνεία είναι ένα παρεξηγημένο επάγγελμα. Δεν παύει όμως να είναι ένα επάγγελμα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δε ακόμη και λειτούργημα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρα από τις σεξουαλικές υπηρεσίες, υπάρχουν και οι κοινωνικές. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αφόρητη μοναξιά. Είναι τότε η ιερόδουλος με την οποία συναναστρέφονται που θα τους χαρίσει την ζεστασία που τους λείπει αυτό το διάστημα.

Τι σκέφτονται όμως οι ίδιες οι ιερόδουλες; Η βρετανική εφημερίδα Independent δημοσίευσε την μαρτυρία μιας κοπέλας που εργάζεται σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει, τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο πολυάσχολες αλλά και παράξενες περιόδους στην δουλειά της.

Η ιερόδουλος υπογράψει με το ψευδώνυμο Natalia Jones. Η περιγραφή των όσων συμβαίνουν αυτόν τον καιρό είναι σε πρώτο πρόσωπο.

Ο όρος που χρησιμοποιεί για την εργασία της είναι sex worker. Αυτό μπορεί να αποδοθεί ‟εργαζόμενη του σεξ”

Οι γενναιόδωροι πελάτες

«Είμαι εργαζόμενη στον τομέα του σεξ. Εργάζομαι σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο. Στην δουλειά είμαι τα τελευταία 5 χρόνια, παρόλο που αυτόνομα δουλεύω τα τελευταία δύο χρόνια. Μαζί μου έχω και μια ‘καμαριέρα’ για προστασία.

Δουλεύω κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων κάθε χρόνο. Διακοσμώ το διαμέρισμά μου με φωτάκια, στολίδια και δώρα όπως κάθε άλλος. Είναι όπως ένα κανονικό διαμέρισμα στο οποίο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ζει.

Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι και η πιο πολυάσχολη ημέρα των εορτών. Πολλοί έρχονται σε μένα μεθυσμένοι και αρνούμαι να τους δεχτώ. Από την άλλη πάλι, υπάρχουν κι οι πελάτες που ήδη γνωρίζω. Αυτοί είναι ευγενικοί και γενναιόδωροι άνθρωποι. Θέλουν να με δουν αυτήν την εποχή και πολλοί μου φέρνουν ακόμη και δώρα!

Βασικά λαμβάνω πολλά δώρα από πελάτες και από άτομα με τα οποία συνεργάζομαι. Οι γείτονες μου στέλνουν και αυτοί δώρα. Γνωρίζουν βεβαίως τι δουλειά κάνω. Μπορεί να το βρείτε παράξενο αλλά έχουμε καλές σχέσεις μεταξύ μας. Απλώς με αφήνουν στην ησυχία μου, χαιρετώντας με με ένα απλό νεύμα στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Την ημέρα των Χριστουγέννων έχω ρεπό. Κανείς δεν θέλει να δουλεύει αυτήν την ημέρα. Είμαι τυχερή που μπορώ να επιλέξω αν θα εργαστώ. Δουλεύω επίσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και την Πρωτοχρονιά. Αυτές τις μέρες έχει πολλή δουλειά. Αλλά στην αλλαγή του χρόνου φέτος δεν θα εργαστώ. Και γενικά δεν δέχομαι άτομα αργά την νύχτα. Δεν αξίζει τον κόπο.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι

Μετά από τις γιορτές, ο Γενάρης σέρνεται. Είναι τόσο ήσυχα για εβδομάδες, γιατί όλοι είναι κομμάτια και χωρίς λεφτά πια. Είναι δύσκολη φάση για μένα αφού βγάζω λίγα.

Αυτό που με απασχολεί περισσότερο σχετικά με τα Χριστούγεννα είναι οι αστυνομικές επιδρομές. Συνήθως πυκνώνουν μετά τις διακοπές. Πριν κάποια χρόνια έπιασαν συναδέλφους, τις εβγαλαν στον δρόμο έξω στο κρύο και κατήσχησαν από τα διαμερίσματα τα χρήματά τους. Η αιτιολογία ήταν ότι όλες ήταν θύματα σωματεμπορίου. Καμιά τους δεν ήταν.

Τελικά όλες αυτές οι κοπέλες έπρεπε να σταματήσουν να δουλεύουν στα διαμερίσματα για τρεις μήνες. Για να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα, αναγκάστηκαν να δουλεύουν σε συνθήκες πιο επικίνδυνες, όπως στον δρόμο ή σε σπίτια ανδρών.

Πολλές από εμάς έχουν παιδιά ή άλλα άτομα που εξαρτώνται από την βοήθειά μας για τα καθημερινά. Αλλά και για τα εορταστικά δώρα ή ό,τι άλλο θέλουμε εμείς να προσφέρουμε πρέπει να δουλέψουμε σκληρά χωρίς να φοβόμαστε ότι ό,τι κερδίζουμε θα αρπαχτεί από αυτούς που υποτίθεται είναι εκεί για να σε προστατεύσουν.»

Αναρωτιόμαστε τι θα είχε να πει μια ιερόδουλος στην Ελλάδα για αυτές τις ημέρες.