Το Κατάρ είναι μια μικρή αραβική χώρα με έκταση 11.581 τ.χ. και πληθυσμό λιγότερο από τρία εκατομμύρια. Παρά το μικρό του μέγεθος όμως, το Κατάρ αποτελεί οικονομική και, ως εκ τούτου, πολιτική υπερδύναμη στον αραβικό κόσμο. Αυτό οφείλεται ασφαλώς στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει.

Με αφορμή την εθνική επέτειο του Κατάρ στις 18 Δεκεμβρίου, η εφημερίδα The Telegraph παραθέτει 15 αξιοπερίεργα δεδομένα για αυτήν την μοναδική χώρα.

1. Είναι η πλουσιότερη χώρα στον πλανήτη

Το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο Κατάρ είναι 127.600 δολάρια σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενδεικτικά, το Λουξεμβούργο έρχεται στην δεύτερη θέση με 104.003 δολάρια. Έχοντας το τρίτο μεγάλυτερο απόθεμα σε φυσικό αέριο και μπόλικο πετρέλαια το κρατίδιο, με έκταση μισή από αυτής της Πελοποννήσου, έχει επιτύχει θαυμαστό βιωτικό επίπεδο.

2. Κατέχει την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο

Η Qatar Airways κατάφερε να εκτοπίσει την Emirates στα ετήσια διεθνή αεροπορικά βραβεία. Η εταιρεία είχε λάβει το βραβείο και το 2011, 2012 και το 2015.

3. Έχει πληγεί όμως από μια διπλωματική κρίση

Διάφορες αραβικές χώρες του Κόλπου διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ. Οι χώρες αυτές ισχυρίζονται ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί την διεθνή τρομοκρατία. Αυτό είχε ως επακόλουθο όχι μόνο να διακοπούν οι πτήσεις της Qatar Airways προς την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν αλλά και οι πτήσεις στον εναέριο χώρο αυτών των χωρών. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες αποστάσεις, πολλές μανούβρες, μεγαλύτερα κόστη. Για παράδειγμα η πτήση από την πρωτεύουσα Ντόχα στην Τύνιδα γίνεται μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, όπως δείχνει ο χάρτης.

4. Το Κατάρ ‟ξερνάει” πιο πολύ διοξείδιο του άνθρακα από κάθε άλλη χώρα

Το όποιο σημαίνει 35,73 τόνους τον χρόνο, ποσοστό δυσανάλογο του μεγέθους του. Είναι σαφές ότι μια πετρελαιοπαραγωγική χώρα με μια φουτουριστική ενεργοβόρα μητρόπολη στην άκρη της ερήμου δεν αποτελεί συνώνυμο της οικολογίας.

5. Αλλά ασφαλής ως προς τις φυσικές καταστροφές

Είναι η χώρα που απειλείται λιγότερο από την εκδήλωση μιας φυσικής καταστροφής όπως σεισμός, πλημμύρες, τσουνάμι κτλ. Άλλες ασιατικές χώρες, όπως οι Φιλιππίνες είναι πολύ πιο επικίνδυνες.

6. Δεν ενδείκνυται για ορειβάτες

Δεν υπάρχουν λόφοι στο Κατάρ. Στην πραγματικότητα το μέσο υψόμετρο στην χώρα είναι 28 μέτρα. Μόνον οι νήσοι Μαλδίβες βρίσκονται πιο κοντά στην θάλασσα.

7. Αλλά έχει ουρανοξύστες για όσους απολαμβάνουν την θέα

Ο Aspire Tower είναι το ψηλότερο κτήριο στο Κατάρ. Όπως τα περισσότερα αξιοθέατα, βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας την Ντόχα. Έχει 62 ορόφους και από την στέγη μπορείτε να αγναντεύσετε την πόλη.

8. Διαθέτει ένα γιγάντιο εστιατόριο Nobu

Αν έχετε γερό πορτοφόλι και εξεζητημένα γευστικά γούστα μπορείτε να φάτε στο μεγαλύτερο κατάστημα της διάσημης αλυσίδας εστιατορίων Nobu. Θα το βρείτε στο ξενοδοχείο Four Seasons κυριολεκτικά μέσα στην θάλασσα.

9. Και μπουφέ 100 μέτρων

Στο Doha Marriott ο μπουφές εκτείνεται σε 100 μέτρα προσφέροντας κυριολεκτικά τα πάντα!

10. Έχει πρόβλημα παχυσαρκίας

Λογικό, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. To Κατάρ ανήκει στα 20 πιο παχύσαρκα έθνη του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ.

11. Οι άνδρες ξεπερνούν αριθμητικά κατά πολύ τις γυναίκες

Για κάθε γυναίκα αντιστοιχούν και δύο άντρες. Γιατί; Επειδή το Κατάρ είναι μια χώρα που χτίστηκε από μετανάστες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεαροί άρρενες. Αυτήν την στιγμή θα βγάζουν το ψωμί τους εκεί για το Μουντιάλ του 2022.

12. Όλοι ζουν σε πόλεις

Πρόκειται για την πιο αστικοποιημένη χώρα παγκοσμίως. Το 99% των κατοίκων ζει στην πρωτεύουσα ή σε κάποια κωμόπολη. Λίγες άλλες περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη ή οι Βερμούδες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα αστικού πληθυσμού.

13. Δεν υπάρχουν δέντρα

Υπάρχουν μόλις τέσσερεις χώρες χωρίς κάποιο φυσικό δάσος: Το Σαν Μαρίνο, το Κατάρ, η Γροινλανδία και το Ομάν.

14. Αλλά υπάρχει τέχνη

Το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της Ντόχα αποτελεί από τον μεγαλύτερο πόλο έλξης. Σχεδιάστηκε από τον Κινέζο αρχιτέκτονα I M Pei (δημιουργό και του περίπτερου του Λούβρου). Αποτελεί μια μείξη του Guggenheim μουσείου μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης και του Yeni Camii, του τεμένους που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

15. Και το αεροδρόμιο έχει ένα τεράστιο αρκουδάκι!

Το αρκουδάκι λέγεται Lamp Bear και είναι έργο του Ελβετού καλλιτέχνη Urs Fischer. Βρίσκεται στο κέντρο του αεροδρομίου για να θυμίζει «την παιδική ηλικία των ταξιδιωτών ή πολύτιμα αντικείμενα από το σπίτι». Αν ενδιαφέρεστε να το αποκτήσετε, κοστίζει 6,8 εκατομμύρια δολάρια (?).