Στην Ρωσσία υπάρχει ένας σύλλογος ονόματι «Σύλλογος ορθόδοξων ιερέων μοτοσικλέτιστών». Και όχι μόνον υπάρχει, αλλά εξέδωσε και ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο τιτλοφορείται ‟αἱ ὁδοί σου” σε αρχαϊκή γλώσσα και χαρακτηρίζεται ως ‟ορθόδοξο ημερολόγιο μοτοσικλετών”!

«Αυτές οι σελίδες παρουσιάζουν μερικές λιγότερο γνωστές πλευρές από την ζωή των Ρώσσων Ορθοδόξων κληρικών. το κοινό θα δει τους ιερείς από ένα διαφορετικό πρίσμα.» Αυτό έγραψε ο σύλλογος των ιερέων – καβαλάρηδων στο VK, το ρωσσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανάλογο του facebook.

Οι εκδότες του ημερολογίου αναφέρουν ότι όλα τα έσοδα από το ημερολόγιο θα διατεθούν σε οικογένειες κληρικών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του The Moscow Times, ο σύλλογος ιερέων μοτοσικλετιστών της Ρωσσίας καυχιέται ότι έχει περισσότερα από 50 μελη στην χώρα.

Αναπόφευκτα το μυαλό μας πάει στον θρυλικό Παπασούζα και τις κόντρες του στην κλασσική βιντεοταινία της δεκαετίας του ’80.

Αλλά και στον Έλληνα ιερέα με την Harley-Davidson που αρεσκόταν να ακούει και Τερλέγκα!

Και ημερολόγιο με παπάδες και γάτες

Δύο χρόνια νωρίτερα, ένα αντίστοιχο ημερολόγιο παρουσίαζε στις σελίδες του Ορθόδοξους ιερείς με τις γάτες τους. Η σχετική είδηση είχε γίνει παγκοσμίως viral.

Το ημερολόγιο αυτό ονομαζόταν «Παπάς και Γάτα» (Στα ρωσσικά ακούγεται ως ποπ ι κοτ).

«Σκοπός του ημερολογίου είναι να προωθήσει την εικόνα της σύγχρονης Ορθοδοξίας» είχε δηλώσει ένας από τους εκδότες του ημερολογίου.

«Ήταν μια αυθόρμητη απόφαση. Όποιος ιερέας είχε κάποια γάτα και το επιθυμούσε, μπορούσε να φωτογραφηθεί.»

Η έκδοση του ημερολογίου δεν είχε την επίσημη υποστήριξη της Ρωσσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό όμως δεν αποθάρρυνε τους εκδότες. Η ίδέα προήλθε από φωτογραφίες σχετικές με την καθημερινότητα των κληρικών.

Όπως ανέφερε πάντως εκπρόσωπος της επίσημης εκκλησίας: «Δεν βλέπω σε αυτήν την περίπτωση κάποια αμαρτία. Οι ιερείς έχουν γάτες, οι γάτες έχουν ιερείς. Μερικές φορές οι γάτες ζουν ακόμη και μέσα στην Εκκλησία. Προσωπικά πάντως δεν θα το κρεμούσα στον τοίχο μου.»

Λέτε να δούμε και στην Ελλάδα κάτι ανάλογο;