Τα τελευταια χρόνια οι Έλληνες υπέστησαν διάφορα λογω της κρίσης. Υψηλή φορολογία, φτωχοποίηση, απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας κτλ. κτλ.

Όλα αυτά όμως τα υπέμεινε μεγάλο μέρος του λαού, αφού θεωρήσαμε ότι κι εμείς κάπου σφάλλαμε.

Η σημερινή όμως είδηση περί προθέσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει το αγαπημένο έδεσμα, τον…γύρο, μπορεί να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από το πρωί, η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο και το ντονέρ.

Το ντονέρ αποτελεί την τουρκική εκδοχή του γύρου. Η λέξη ‘döner’ προέρχεται από το τουρκικό ρήμα ‘dönmek’ που θα πεί ‘γυρίζω’. Το ντονέρ παρασκευάζεται από βοδινό κρέας ή κοτόπουλο. Είναι από τα πιο δημοφιλή “βρώμικα” στην Δυτική Ευρώπη. Επομένως μια ενδεχόμενη απαγόρευση της Ε.Ε. επηρεάζει όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.

Οι σκέψεις για απαγόρευση προέκυψαν ύστερα από επερώτηση της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων. Η ομάδα τους διαπίστωσε ότι στον γύρο και το ντονέρ χρησιμοποιούνται ποσότητες φωσφορικού άλατος. Το συγκεκριμένο συστατικό, δηλώνουν οι Πράσινοι, είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.

Παλαιότερες απαγορεύσεις από την Ε.Ε.

Η ιστορία με τις απαγορεύσεις παραδοσακών πιάτων από την Ε.Ε. δεν περιορίζεται στον γύρο. Το 2000, με αφορμή τα κρούσματα της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ και τη σύνδεσή τους με τη νόσο των τρελών αγελάδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση της κατανάλωσης ορισμένων οργάνων αιγοπροβάτων και βοοειδών. Αυτά αφορούσαν την σπλήνα, τα μυαλά και τα κεφαλάκια από ζώα άνω των 12 μηνών. Η απαγόρευση αυτή περιλαμβάνει και το κοκορέτσι. Ούτε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στο οποίο παραπέμφθηκε το θέμα και συνεδρίασε στις 20 Ιουνίου, κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση και, έτσι, η πρόταση της απαγόρευσης επεστράφη στην Κομισιόν, που είναι η αρμόδια να νομοθετήσει.

Αν και από τους υπουργούς Γεωργίας, κατά της απαγόρευσης ψήφισαν ο Έλληνας, ο Φινλανδός, ο Ισπανός και ο Αυστριακός, ενώ απείχε ο Γερμανός, η απαγόρευση εμπορίας των οργάνων «υψηλού κινδύνου» από βοοειδή και αιγοπρόβατα ισχύει από την 1 Οκτωβρίου 2000.

Η ελληνική απάντηση

Η πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέχου Τροφίμων, Χριστίνα Παπανικολάου, και ο Θ. Σκλαβιάδης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Λοιμώξεις και τα Παρασιτικά Νοσήματα του Υπουργείου Γεωργίας αντέδρασαν στην παραπάνω απαγόρευση, κυρίως με την μορφή αμφισβήτησης λόγω έλλειψης στοιχείων και επισήμανση ορισμένων εξαιρέσεων.

Ο Θεόδωρος Σκλαβιάδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα της ασθένειας σε άνθρωπο, το οποίο να προέρχεται από αιγοπρόβατα. Πρόσθεσε όμως ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκλείσουν τίποτα.

Η Χριστίνα Παπανικολάου δήλωσε ότι ιατρικώς και προληπτικώς δεν είναι κακό να τρώει κανείς εντόσθια αιγοπροβάτων μία φορά τον χρόνο, αφού η επικινδυνότητα είναι σε τέτοια περίπτωση πολύ μικρή. Επισήμανε επίσης ότι η συστηματική κατανάλωση δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Και αυτό διότι νεότερες μελέτες έχουν δείξει πως μία από τις θέσεις πρώτης εντοπίσεως των prion είναι οι επονομαζόμενες πλάκες Payer στο λεπτό έντερο των ζώων, όπως είπε.

Στην ελληνική αγορά κατά κανόνα καταναλώνονται εντόσθια από αιγοπρόβατα γάλακτος. Όπως επισημαίνει ωστόσο η Χριστίνα Παπανικολάου, και σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπεται η κατανάλωση του σπλήνα, αφού σ’ αυτόν παρατηρείται πρώιμος εντοπισμός των prion.

Πάντως φαίνεται ότι η Ε.Ε. θα επαναφέρει το θέμα της απαγόρευσης του κοκορετσιού από το 2019. Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με το Brexit, αφού η ασθένεια ξεκίνησε από την Βρετανία και το όλο ζήτημα αφορούσε την εμπορία και κατανάλωση βοοειδών από την χώρα αυτή.

Εμπρός της γης οι πεινασμένοι!

Οι απαγορεύσεις αυτές πρακτικά ακυρώνονται στην πράξη, ειδικά στην ύπαιθρο. Βέβαια, ο γύρος είναι ένα φαγητό που βρίσκεται εύκολα στην αγορά των πόλεων. Σε περίπτωση που κάποιος κανονισμός της Ε.Ε. ζητηθεί να εφαρμοστεί αυστηρά, αναμένεται παλλαϊκός ξεσηκωμός από κρεοπώλεις, πωλητές και καταναλωτές.