Πολλοί έχουν επικρίνει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στα κατά κοινή ομολογία μέτρια αγγλικά του τού βγαίνει μια επιτηδευμένη αμερικανική προφορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, από υπερβάλλοντα ζήλο η προφορά αυτή περνάει και στα ελληνικά του:

Αλλά πέρα από την πλάκα, είμαστε όλοι οι υπόλοιποι καλύτεροι; Όχι απαραίτητα. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι αποκτούμε καλή προφορά μιμούμενοι τον επιτονισμό των βρετανικών ή των αμερικανικών αγγλικών. Συνήθως βέβαια αυτό που βγάζουμε είναι είτε ένα τραβηγμένο -r- μιμούμενοι την αμερικανική προφορά όπου η γλώσσα είναι πίσω στην στοματική κοιλότητα. Είτε πάλι μιμούμαστε την αγγλική προφορά όπου το -r- δεν προφέρεται και ταυτόχρονα τραβάμε το προηγούμενο φωνήεν, ανάλογα με την λέξη. Εάν όμως δεν έχουμε διαρκώς συνεπή προφορά, ο μιμητισμός μάλλον ακούγεται αστείος στα αφτιά των φυσικών ομιλητών μιας γλώσσας. Και όπως φαίνεται κι από το παρακάτω βίντεο, η διαφορά μεταξύ βρετανικής και αγγλικής προφοράς είναι αρκετά έντονη.

Η προφορά αυτή του -r- είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς στο Διαδίκτυο. Όσοι ενδιαφέρεστε για λεπτομέρειες, δείτε αυτό το άρθρο στην Wikipedia. Δείτε παρακάτω και το βίντεο με την σωστή αμερικανική προφορά αυτού του συμφώνου:

Πώς μιλάμε αμερικάνικα;

Πέρα από την προφορά, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν τα αγγλικά να ηχούν πιο ‟αμερικάνικα”. Ποια είναι αυτά όμως στα μάτια μη ομιλητών της αγγλικής;

Στο παρακατώ βιντεάκι, άτομα από όλον τον κόσμο προσπαθούν να μιμηθούν τον τρόπο ομιλίας αλλά και το στύλ των Αμερικάνων. Η όλη προσπάθεια βγάζει αρκετό γέλιο. Κατ΄ αρχάς χρησιμοποιούνται συχνά εκφράσεις όπως «Oh my gosh!» δηλ. ‟Θεέ μου!” ή η λέξη «awesome» ‟φοβερό” που λέγεται συχνά από τους Αμερικάνους.

Many People From Many Countries Doing Many Things – American A…

We asked a bunch of non-Americans to try out their best American accent. Did they nail it?

Posted by Condé Nast Traveler on Wednesday, December 20, 2017

Έχει ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι προσποιούμενοι ότι μιλάνε «αμερικάνικα» δείχνουν και τα στερεότυπα που έχουμε για αυτούς. Από την μια πλευρά μια μονίμως ευδιάθετη διάθεση, επιφανειακή φιλικότητα και γενικά μια ροπή προς το….χαζοχαρούμενο. Από την άλλη βρίσκουμε και τον τύπο του χιπχοπά που θα σε αποκαλέσει διαρκώς dude ‘τύπε’ ή ‘φίλε’ και θα κινείται ανάλογα.

Παρόμοιο είναι και το παρακάτω βίντεο με ανάλογες απόπειρες για «αμερικάνικα»:

Γενικά τα στερεότυπα είναι στερεότυπα, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται απολύτως στην πραγματικότητα. Δεν παύουν όμως να έχουν και ψήγματα αλήθειας μέσα τους.