Μπουτάρης:

Δεν ήταν παρά λίγα 24ώρα πριν, όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη γείτονα χώρα με τον όρο ‘Μακεδονία’ ταράζοντας για πολλοστή φορά τα νερά. Αφού λοιπόν προκάλεσε ποικίλα σχόλια με την εν λόγω δήλωσή του, ήρθε η ώρα να ενημερώσει το δημοτικό συμβλούλιο για το πρόσφατό του ταξίδι. Όπως καλά φαντάζεστε, στο δημοτικό συμβούλιο άναψαν τα αίματα με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου. Ο Γιάννης Μπουτάρης υπερασπίστηκε τις απόψεις του, μιλώντας για ευκαιρία που πρέπει η χώρα μας να εκμεταλευτεί. Μάλιστα σχολιάσε ως ‘ανόητο’ το Σταύρο Καλαφάτη (επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης).

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Σκοπίων ;

Όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος ανέφερε, αποδέχτηκε πρόσκληση του υπουργού εξωτερικού της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ με τον οποίο συναντήθηκε καθώς και με το πρωθυπουργό της μικρής χώρας. Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε μια ατζέντα πολύπλευρης συνεργασίας των Σκοπίων με τη Θεσσαλονίκη όπως:

  • Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
  • Κοινή δράση για τον Αξιό ποταμό
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων και φεστιβάλ (που θα γίνεται εναλλάξ, μια φορα στη Θεσσαλονίκη και μία στα Σκόπια)

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε αισιόδοξος μετά τα τετ-α-τετ που είχε με τις αρχές της γείτονος χώρας. Συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος για το όνομα της ΠΓΔΜ. Αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια ειλικρινής συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικής Ένωσης.

Δε παρέλειψε παρόλα αυτά να αναφερθεί και στις καλλιτεχνικές ‘παραμβάσεις’ του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νικολά Γκρουέφσκι. Δήλωσε λοιπόν ότι τον πιάνει αναγούλα με όλα αυτά τα κιτσάτα αγάλματα. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η πρωτεύουσα της χώρας που μόλις επισκέφτηκε είναι ‘καραγκιόζ μπερντέ’.