Σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας, με ευρύτερες συνέπειες για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, προχώρησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ο ίδιος την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους.

Το διάγγελμα του προέδρου Τράμπ σηματοδοτεί και την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. «Η μετεγκατάσταση ξεκινά αμέσως» δήλωσε ο Τραμπ. Κατέστησε έτσι σαφές ότι η απόφασή του είναι αμετάκλητη, παρόλες τις αντιδράσεις που αυτή ήδη προκάλεσε στην Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Είπε επίσης ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν από κοινού οι δύο πλευρές για το μέλλον της πόλης.

Αντιδράσεις και φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή

Την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ ακολούθησε και η απόφαση της Τσεχίας να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στα όρια του 1967. Με αυτήν την πρωτοβουλία, η Τσεχία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβαίνει σε αυτήν την αναγνώριση.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την κίνηση των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε την ημέρα ως ‟ιστορική” και ταυτόχρονα κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρεγουβέν Ριβλίν χαρακτήρισε με την σειρά του την απόφαση «ως το καλύτερο δώρο για τα 70 χρόνια ανεξαρτησίας του Ισραήλ». Πρόσθεσε επίσης ότι όσοι πραγματικά επιθυμούν ειρήνη δεν θα επιμείνουν στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ.

Προειδοποιήσεις για «θρησκευτικό πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κριτίκαρε την απόφαση του προέδρου Τράμπ. «Με την απόφασή της η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να πληγώσει ανεπανόρθωτα τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες.» Τόνισε ότι η πολιτική αυτή δίνει πάτημα σε εξτρεμιστικές ομάδες να κηρύξουν έναν νέο θρησκευτικό πόλεμο στην περιοχή.

Η ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση Χαμάς αναφέρεται σε προσβολή των παλαιστινιακών, αραβικών και μουσουλμανικών δικαίων. «Η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τα γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα στην περιοχή» τονίζει η οργάνωση. Μέλη δε της Χαμάς κάνουν ήδη λόγο για «κήρυξη πολέμου».

Αντιδράσεις προήλθαν και από την πλευρά της Τουρκίας. Το υπουργείο εξωτερικών της χώρας μίλησε για «ανεύθυνη» κίνηση. Μερικές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Η διαδήλωση παρέμεινε ειρηνική μέ μόνα παρατράγουδα τις ρίψεις κάποιων κερμάτων.

Μήλον της έριδος και ιερός τόπος των μονοθεϊστικών θρησκειών

Από την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, η Ιερουσαλήμ είχε χωριστεί σε δυτικό και ανατολικό τμήμα. Το δυτικό τμήμα ελεγχόταν από το Ισραήλ και το ανατολικό από την Ιορδανία. Το 1949 η Ιερουσαλήμ κηρύχθηκε πρωτεύουσα του Ισραήλ. Με τον πόλεμο των έξι ημερών το Ισραήλ απέκτησε τον έλεγχο σε όλη την Ιερουσαλήμ, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όσους μουσουλμάνους θεωρούν την πόλη μια από της ιερώτερες του Ισλάμ, μετά την Μέκκα και την Μεδίνα.

Το 1980 μια απόφαση του ισραηλινού κοινοβουλίου, της Κνεσσέτ, ορίζει ότι η Ιερουσαλήμ, ως αδιαίρετο σύνολο, αποτελεί την πρωτεύουσα της χώρας. Αυτό ερχεται σε ευθεία αντίθεση με την επιθυμία των Παλαιστινίων να καταστήσουν την πόλη πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σημειωτέον ότι το αμερικανικό Κογκρέσσο είχε ζητήσει ήδη από το 1995 την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Παρακολουθήστε στο βίντεο το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ.