Στην Ελλάδα η ονοματοθεσία ενός μικρού παιδιού είναι σχετικά απλό ζήτημα: το “μικρό” μας όνομα είτε συνδέεται με την ορθόδοξη παράδοση (π.χ. Ηλίας, Χρήστος, Αναστάσία, Εμμανουήλ, Χριστίνα) είτε, σπανιότερα, κατευθείαν από την αρχαιότητα (π.χ. Αντιγόνη, Οδυσσέας, Νεφέλη, Πάτροκλος).

Σε άλλες γλώσσες πάλι, όπως στα Τουρκικά, μερικά ονόματα έχουν έναν ποιητικό αέρα και είναι άκρως ρομαντικά, όπως το Gülay που δίνεται στα κοριτσάκια και σημαίνει “τριανταφυλλί φεγγάρι” ή το αρρενωπό Levent που αντιστοιχεί στο γνωστό μας λεβέντης.

Σε μερικές χώρες πάλι όπου οι γονείς δεν ακολουθούν την παράδοση να δίνουν στα παιδιά τους τα ονόματα  των παππούδων και γιαγιάδων και υπάρχει, τα πράγματα γίνονται περίπλοκα αφού ο καθένας μπορεί να ονομάσει το παιδί του με παράξενο και αστείο τρόπο.

Διάσημα και κακόφημα ονόματα απαγορεύονται

Αλλά όλα έχουν κι ένα όριο: σε αρκετές χώρες ορισμένα ονόματα απαγορεύονται να δοθούν σε βρέφη. Ο πιο εμφανής λόγος είναι όταν τα ονόματα προέρχονται από καλλιτέχνες και λοιπές διασημότητες ή φανταστικές κινηματογραφικές περσόνες, αγαπητές ή μισητές στο κοινό. Έτσι, στο Μεξικό δεν μπορείς να βγάλεις το παιδί σου Rambo ή Batman. Στην Πορτογαλία πάλι υπάρχει πρόβλημα με το Rihanna, το Viking αλλά και το …. Jimmy. Στην Γερμανία πάλι ένα νεογνό δεν μπορεί να λέγεται ούτε Osama bin Laden, μήτε Adolf Hitler. Υποθέτω αντιλαμβανόμαστε όλοι το γιατί….

Στην Σουηδία φαίνεται ότι δεν αγαπούν ιδιαίτερα την σκληρή μουσική, ως εκ τούτου απαγορεύθηκαν τα ονόματα Elvis και Metallica. Άραγε το Iron Maiden θα επιτρεπόταν να δοθεί σε καμία δεσποινίδα; Παρεμπιπτόντως στην ίδια χώρα απαγορεύθηκαν τα ονόματα  Superman, Veranda και…. Ikea!

Στην Δανία υπάρχει μια λίστα 7000 ονομάτων από τα οποία μπορούν να διαλέξουν οι γονείς. Οτιδήποτε πέρα από αυτήν την λίστα απαγορεύεται Αναμενόμενο λοιπόν ότι τα ονόματα Anus (‘πρωκτός’ στα αγγλικά και άλλες γλώσσες) Pluto και Monkey απαγορεύθηκαν στην χώρα αυτή.

Η Σαουδική Αραβία πάλι έχει εκδώσει μια λίστα με 51 απαγορευμένα ονόματα ανάμεσα στα οποία υπάρχει και το όνομα Malak, το οποίο σημαίνει “άγγελος” και δεν επιτράπηκε για θρησκευτικούς λόγους. Καμιά σχέση λοιπόν με παρόμοιες ελληνικές λέξεις…

Η λογική πίσω από αυτές τις απαγορεύσεις είναι η προστασία του βρέφους και η αποφυγή προσβολής του κοινού αισθήματος. Στην Ελλάδα βέβαια όπου γενικά η ονοματοθεσία συνδέεται με την χριστιανική βάπτιση τέτοιες κακοτοπιές δεν επιτρέπονται. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μάθουμε εάν υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι αρχές μπλόκαραν ένα όνομα.

Πηγή:

Indy100