Σύμφωνα με ψυχολόγους, η μεθυσμένη προσωπικότητά σου σχετίζεται στενά με το πώς πραγματικά είσαι και νηφάλιος.

Το αίσθημα της ξαφνικής απελευθέρωσης μπορεί να σε σπρώξει να κάνεις κάτι τρελό. Ή έχεις άγχος ότι φέρεσαι αλλόκοτα. Ή πλημμυρίζεις ξαφνικά με συναισθήματα και θέλεις να αγκαλιάζεις ακόμα και αγνώστους.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι προσωπικότητές μας αλλάζουν όταν μεθάμε και ότι αισθανόμαστε πολύ διαφορετικοί. Σύμφωνα όμως με έρευνα του πανεπιστημίου του Missouri που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychological Science αυτό δεν ισχύει ακριβώς έτσι.

Προηγούμενες έρευνες μιλούσαν για αλλαγή στην συμπεριφορά όταν είμαστε σε κατάσταση μέθης. Κύρια χαρακτηριστικά των αλλαγών είναι ότι γινόμαστε πιο εξωστρεφείς και παίρνουμε πιο εύκολα ρίσκα. Όμως αυτές οι έρευνες βασίζονταν σε περιστατικά που είχαν ήδη συμβεί και που τα διηγούνταν γνωστοί και φίλοι των ατόμων που μέθυσαν. Σε αυτήν την έρευνα ωστόσο, οι ερευνητές προσπάθησαν να μετρήσουν την συμπεριφορά σε κατάσταση μέθης από μια αντικειμενική σκοπιά. Αυτό που έκαναν ήταν να δώσουν σε μια παρέα φίλων κοκτέιλ με βότκα. Στην συνέχεια τους ανέθεταν διάφορες εργασίες την ώρα που άγνωστοι σε αυτούς τους παρατηρούσαν υπό εργαστηριακές συνθήκες.

Όπως παρατηρήθηκε, τα άτομα στο γκρουπ των ‟πιωμένων” ήταν πιο εξωστρεφή από αυτά που ήταν σε νηφάλια γκρουπ. Οι παρατηρητές χρησιμοποίησαν πέντε παράγοντες για την προσωπικότητα. Επίσης ανακάλυψαν, αν και με λιγότερο οριστικές ενδείξεις, ότι οι μεθυσμένοι ήταν λιγότερο νευρωτικοί. Στις υπόλοιπες πτυχές της έρευνας ωστόσο, συνείδηση, δεκτικότητα και προθυμία, οι παρατηρητές δεν παρατήρησαν κάποια διαφορά.

Βέβαια υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας. Το περιβάλλον της έρευνας δεν ήταν ανοιχτό, π.χ. ένα φιλικό σπίτι ή ένα μπαρ παρόλο που η έρευνα διεξήχθη με ομάδες φίλων και μέσα τα Σαββατοκύριακα. Η δόση ήταν προκαθορισμένη και σκοπός δεν ήταν οι συμμετέχοντες να περιέλθουν σε βαριά κατάσταση μέθης. Η σύγκριση γινόταν ανάμεσα σε γκρουπ που τα ήπιαν και σε γκρουπ που παρέμεναν νηφάλια. Δεν γινόταν σύγκριση σε άτομα και το πώς ήσαν πριν και μετά το ποτό.

Και οι παρατηρητές δεν γνώριζαν προσωπικά τους συμμετέχοντες. Η προσωπικότητα είναι ένα περίπλοκο σύστημα. Λεπτές αλλαγές μπορεί να είναι ορατές, και ενοχλητικές, μόνον σε όσους μας γνωρίζουν για τα καλά.

Το αλκοόλ ενισχύει ό,τι κρύβουμε μέσα μας

Από την άλλη όμως, εάν το ποτό απελευθερώνει τον κακό εαυτό μας, ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που συνήθως δεν εκφράζουμε συνήθως, αυτός είναι ένδειξη μιας προβληματικής συμπεριφοράς. Ενδεχομένως δηλαδη κάποιο άτομο να καταπιέζει τον εαυτό του και το αλκοόλ να του δίνει την ώθηση να ξεφύγει. Αυτό μπορεί να φανεί με την επιθετικότητα ή την μεγάλη διαχυτικότητα, το αλκοόλ περιορίζει τις κοινωνικές αναστολές. Επίσης μια έντονη αλλαγή συμπεριφοράς όταν πίνουμε είναι και σημάδι εξάρτησης από το αλκοόλ.

Αξιοσημείωτο είναι, τονίζουν οι ερευνητές, ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα επίπεδα συνείδησης, δεκτικότητας και προθυμίας άλλαξαν αφού ήπιαν. Η απλούστερη εξήγηση είναι, εξηγούν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, ότι οι μεθυσμένοι συνήθως βιώνουν την μεγάλη αλλαγή εσωτερικά. Τα καλά νέα είναι πάντως ότι όταν θα βγούμε για ποτό, αυτό που βλέπουν οι άλλοι δεν είναι έναν χύμα τύπο που χαχανίζει αλλά ένα ευχάριστο και χαρούμενο άτομο που περνάει καλά. Αν όχι, και αν γίνεστε επιθετικοί ή πολύ συναισθηματικοί, δεν φταίει το ποτό αλλά όλα όσα καταπιέζετε μέσα σας.