Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή χαράς, ανταλλαγής δώρων, στολισμών και ευκαιρία να έρθει κοντά η οικογένεια.

Απ΄ό,τι διαπιστώνεται όμως στατιστικά είναι και μια περίοδος με μεγάλη ερωτική δραστηριότητα. Αυτήν την περίοδο τα ζευγάρια έρχονται όλο και πιο κοντά.

Πολύ συχνά παρατηρείται, με ειρωνική διάθεση, ότι τον Σεπτέμβριο αυξάνονται οι γεννήσεις. Αυτό όμως είναι κάτι που ισχύει! Πολλές έρευνες αναφέρουν τις εποχικές αλλαγές στο σώμα μας ως αίτιο για το μεταεορταστικό  «baby boom».

Μια νέα όμως έρευνα από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Indiana και το ινστιτούτο Gulbenkian de Ciência στην Πορτογαλία θεωρεί ότι οι γεννήσεις οφείλονται σε κοινωνικά, όχι βιολογικά αίτια.

Η ένδειξη για την αυξημένη επιθυμία για σεξ τα Χριστούγεννα είναι το ‟συλλογικό ασύνειδο” όπως αυτό εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ και στις αναρτήσεις στο Twitter. Σε απλά ελληνικά, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το Ίντερνετ αυτήν την περίοδο δείχνει τις έμμεσες αλλά σαφείς επιθυμίες και τα κίνητρα των χρηστών.

«Η άνοδος στην χρήση του διαδικτύου και των social media μάς προσφέρει μια νέα δυνατότητα. Πλέον μπορούμε να αναλύουμε αλλαγές στην συλλογική διάθεση και συμπεριφορά σε μεγάλη κλίμακα». Αυτο δήλωσε ο Luis M. Rocha, καθηγητής στο IU School of Informatics, Computing and Engineering και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας. «Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη φορά που ρίχνουμε μια ματιά σε ‟πλανητικό επίπεδο” στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Αυτό μάλιστα σε συνδυασμό με τις διαθέσεις και το ενδιαφέρον για σεξ διαδικτυακά.»

Η έρευνα εμφανίστηκε στις 21 Δεκεμβίου στο περιοδικό Scientific Reports. Παίρνει τα στοιχεία της από δεδομένα από περίπου 130 χώρες που σχετίζονται με το σεξ. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν οι όροι αναζήτησης στο Google από το 2004 στο 2014 αλλά και το 10% των αναρτήσεων στο Twitter από τα τέλη του 2010 ως τις αρχές του 2014.

Η έρευνα κατέδειξε ότι το ενδιαφέρον για σεξ κορυφώνεται σημαντικά κατά την διάρκεια μεγάλων πολιτιστικών ή θρησκευτικών εορτών. Κατά τις περιόδους αυτές οι αναζητήσεις στις διαδικτυακές μηχανές αυξάνεται. Χρονικά αυτή η άνοδος στις αναζητήσεις αντιστοιχεί σε αυξημένο ποσοστό γεννήσεων εννέα μήνες αργότερα από διάφορες χώρες.

Επιπλέον, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ γιορτών και γεννήσεων διαπιστώνεται και σε διαφορετικές κουλτούρες. Στα Χριστούγεννα του δυτικού κόσμου αντιστοιχεί το Εΐντ-αλ-Φιτρ. Πρόκειται για την γιορτή στο τέλος του ραμαζανιού. Εορτάζεται συστηματικά στις χώρες όπου υπερισχύει το μουσουλμανικό στοιχείο.

Στην έρευνα ελήφθησαν υπόψιν στοιχεία από το βόρειο και νότιο ημισφαίριο όπου υπάρχουν κλιματολογικές διαφορές. Επίσης η αναφορά στις μουσουλμανικές κοινωνίες είναι σημαντική, γιατί το Ραμαζάνι είναι κινητή εορτή. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την συσχέτιση γιορτών και γεννήσεων ασχέτως εποχής.

Το επιχείρημα των ερευνητών είναι ότι η συσχέτιση εορτών και γεννήσεων είναι ένα φαινόμενο που είναι άσχετο με κλιματολογικές ή πολιτιστικές παραμέτρους. Η τάση να συνδεθεί μια μεγάλη γιορτή με μπόλικο σεξ και τεκνοποιία εμφανίζεται σε βορρά και νότο και σε διάφορες κοινωνίες.

Για να κατανοήσουν τον τρόπο που γιορτές και γεννήσεις συνδέονται, οι ερευνητές πραγματοποίησαν έναν σύνθετο έλεγχο των λέξεων που χρησιμοποιήθηκαν στο Twitter. Η έρευνα αυτή ονομάζεται ‟συναισθηματική ανάλυση”. Αυτό που δείχνει είναι ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο χαρούμενοι, πιο ασφαλείς και πιο ήρεμοι κατά την διάρκεια των διακοπών.

Όλα αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται μέσα στις γιορτές. Η ανάλυση βρήκε ταυτόχρονα ένα αυξημένο ενδιαφέρον στις online αναζητήσεις περί σεξ. Ωστόσο, άλλες γιορτές όπως το Πάσχα δεν επιφέρουν το ίδιο ενδιαφέρον για αναζήτηση διαδικτυακού σεξ.

Τα Χριστούγεννα φέρνουν αίσθημα χαράς και…αγαπησιάρική διάθεση

«Παρατηρούμε ότι τα Χριστούγεννα και το Εΐντ-αλ-Φιτρ χαρακτηρίζονται από μια συλλογική διάθεση που συνδυάζεται με αυξημένη γονιμότητα» αναφέρει ο Rocha. «Ίσως οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κίνητρα να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους στις διακοπές. Είναι τότε που δίνεται έμφαση στην αγάπη και την αγορά δώρων για τα παιδιά. Τα Χριστούγεννα έτσι κι αλλιώς συνδέονται με ιστορίες για το μωρό Ιησού και την Αγία Οικογένεια. Αυτό φέρνει ένα πιο ζεστό και οικογενειακό συναίσθημα στους ανθρώπους.»

Οι ερευνητές θεωρούν τα στοιχεία σημαντικά όχι μόνο για την καταγραφή των αιτιών για το baby boom εννιά μήνες μετά τις γιορτές. Τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε καμπάνιες για το ασφαλές σεξ σε αναπτυσσόμενες χώρες σε αυτό το διάστημα.

«Ο ισχυρός συσχετισμός μεταξύ αριθμού γεννήσεων και εορταστικών διακοπών παγκοσμίως σημαίνει ότι αυτές οι τάσεις μπορεί να ισχύουν και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Για παράδειγμα στην Αφρική ή και αλλού» αναφέρει ένας ερευνητής. «Αυτοί οι τύποι αναλύσεων συνιστούν μια σημαντική πηγή δεδομένων για τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι επίσης χρήσιμοι και για τον κοινωνικό προγραμματισμό.»

Είτε ισχύει, είτε δεν ισχύει το ερευνητικό αποτέλεσμα, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να απολαύσετε τα Χριστούγεννα, με ασφάλεια βέβαια. Και αν με το καλό έχουμε γεννητούρια τον Σεπτέμβριο, ενημερώστε μας!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.