Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια στην χώρα μας δεν υπήρξε χωρίς εντάσεις. Ήδη από νωρίς τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο δείχνοντας ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν…τον χαβά τους.

Αν και δεν υπήρξαν απρόοπτα στην ροή του προγράμματος της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει τις τουρκικές διεκδικήσεις επί της Ελλάδας.

Στον Άγνωστο Στρατιώτη

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε με την πολυμελή τουρκική αντιπροσωπεία γύρω στις 10.30. Τον Πρόεδρο και την σύζυγό του μετέφερε το κρατικό αεροπλάνο της τουρκικής δημοκρατίας, βαμμένο στο έντονο ερυθρό χρώμα της σημαίας της γείτονος. Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκε τον Τούρκο Πρόεδρο ο Υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Κοτζιάς, φορώντας μάλιστα μια κόκκινη γραβάτα που του είχε χαρίσει ο Ερντογάν. “Καλή διπλωματία” αστειεύτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, η πομπή με τον Τούρκο Πρόεδρο κινήθηκε προς την Πλατεία Συντάγματος. Υπο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αξοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά την ανάκρουση του τουρκικού εθνικού ύμνου, οι παραταγμένοι ευέλπιδες έψαλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται και αποτέλεσε ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

Αντιπαράθεση για την Συνθήκη της Λωζάνης

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην συνέχεια οδήγησε στην αμήχανη στιγμή κατά την οποία ο Ερντογάν προέβαλε τις απαιτήσεις της Άγκυρας σε Θράκη και Αιγαίο. Ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών και ότι κάθε αναφορά σε “επικαιροποίηση” δυναμιτίζει τις σχέσεις μεταξύ ελλάδας και Τουρκίας. Ακολούθησε μια μακρά συζήτηση, και μάλιστα μπροστά στις κάμερες, με διασταυρούμενα επιχειρήματα.

Κατά την άποψη ορισμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευθαρσώς έθεσε τα ζητήματα που ούτως ή άλλως θίγονται συχνά από τον Ερντογάν σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του. Άλλοι ωστόσο θεώρησαν ότι ο έλληνας Πρόεδρος έδωσε πάτημα στον Ερντογάν να επιχειρηματολογήσει υπέρ των διεκδικήσεων της Τουρκίας και μάλιστα εντός του Προεδρικού Μεγάρου.

Γιατί ανοίγουμε μόνοι μας θέμα Λωζάνης και Θράκης μέσα στο ίδιο μας το σπίτι; Για να παράσχει ο Αλέξης εξυπηρέτηση στις …

Posted by Constantinos Bogdanos onThursday, 7 December 2017

Με Τσίπρα και Μητσοτάκη

Στην συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αν και οι τόνοι έπεσαν, οι δύο πλευρές έθεσαν εκ νέου τα ζητήματα, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται στο Κυπριακό, τις αεροναυτικές παραβιάσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο αλλά και εν γενει στην ανάγκη βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα προβλήματα θρησκευτικής ελευθερίας που όπως διατείνεται υφίστανται στην Δυτική Θράκη. Τόνισε πάντως ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά ξένα εδάφη γειτονικών χωρών.

Στην συνέχεια ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου ενώ έκανε αναφορά και στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους βιαίως το 1955 και το 1964.

Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Τα πνεύματα ηρέμησαν στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λέει ότι «είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν.» Δεν υπήρξε καμία αναφορά από καμία πλευρά στην συνθήκη της Λωζάνης.

Το γεύμα περιελάμβανε γαρίδες και σφυρίδα υπό τη μουσική υπόκρουση Θεοδωράκη και Χατζηδάκη. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε αυστηρά ότι δεν επιθυμεί να του σερβιριστεί κρασί ή άλλο αλκοολούχο ποτό, δεδομένου ότι αυτό αντιβαίνει την μουσουλμανική πίστη.

 Με το βλέμμα στην αυριανή επίσκεψη στην Θράκη

Σήμερα Παρασκευή πάντως αναμένεται να δούμε ποιες είναι και οι ακριβείς προθέσεις του Ερντογάν. Το πρωί ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στην Κομοτηνή για να προσευχηθεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλά. Η επίσκεψη αυτή γίνεται στην σκιά “μαρκαρισμάτων” μουσουλμανικών σπιτιών με σταυρούς και ρίψης φυλλαδίων όπου αναγράφεται: «Σκέψου ξανά. Ο Ερντογάν θα φύγει, εσύ όμως θα είσαι και αύριο εδώ». Η αστυνομία της Ροδόπης ερευνά τα περιστατικά που είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Την ίδια ώρα το τουρκικό Προξενείο προσπαθεί να κινητοποιήσει τον τουρκόφρονο μουσουλμανικό πληθυσμό της περιχής ενώ υπάρχουν και φημολογίες για τον ερχομό με πούλμαν μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης που κατοικούν στην Τουρκία για να λάβουν μέρος στην εμφάνιση του Ερντογάν.