Σε εννέα προσαγωγές προχώρησε σήμερα η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά από επιχείρηση στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο.

Αστυνομικοί της υπηρεσίας έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε τρία σπίτια και έχουν προχωρήσει συνολικά σε εννέα προσαγωγές, οκτώ ανδρών και μίας γυναίκας, τουρκικής καταγωγής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι προσαχθέντες είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην ακροαριστερή τουρκική τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C.

Τι εντόπισε η αντιτρομοκρατική

Στα σημεία που διεξήχθησαν οι έρευνες, έχουν βρεθεί υλικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών.

Συγκεκριμένα, τα υλικά αυτά για βόμβες αφορούν πυροκροτητές, μπαταρίες, ρολόγια δυναμίτη και άλλες ύλες, μέσα σε βάζα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευή απλών μηχανισμών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το υπόλοιπο υλικό που βρέθηκε υπο την κατοχή των προσαχθέντων, όπως φορητοί υπολογιστές, usb και κινητά τηλέφωνα.  Η εξέταση των αντικειμένων αυτών απαιτεί χρόνο αφού όπως αναφέρουν κύκλοι της ΕΛΑΣ το υλικό είναι αρκετό. Απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε πιθανές περαιτέρω διασυνδέσης των προσαχθέντων με εγχώριες ή αλλοδαπές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιτρομοκρατική στο πρόσφατο παρελθόν είχε προχωρήσει σε συλλήψεις Τούρκων για τρομοκρατία σε σπίτι στην περιοχή του Γκύζη, σε διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης αλλά και σε φουσκωτό σκάφος με όπλα και πυρομαχικά στα ανοιχτά της Χίου. Ολοι οι συλληφθέντες είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στη συγκεκριμένη οργάνωση DHKP-C.

Το ζήτημα της σύλληψης Τούρκων υπηκόων για τρομοκρατία αποτελεί σημαντική εξέλιξη ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε από καιρό τους υπόπτους και έδρασε με άκρα μυστικότητα.

Η οργάνωση DHKP-C

To DHKP-C αποτελεί παράνομο τουρκικό κομμουνιστικό κόμμα. Το ακρωνύμιο σημαίνει Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο (τουρκικά: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi). Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1978 με το όνομα Επαναστατική Αριστερά. Το 2008 μια γυναίκα-μέλος της οργάνωσης, η Asuman Akça, κατηγορήθηκε ότι ετοίμαζε απόπειρα κατά του προέδρου της χώρας. Η γυναίκα αφέθηκε μεν ελεύθερη αλλά το 2010 έγινε απόπειρα εναντίον της από μέλη της πρώην οργάνωσής της για να κρατήσει το στόμα της κλειστό.

Το DHKP-C έχει διαπράξει σειρά από αιματηρές επιθέσεις σε αστυνομικούς και λοιπούς κρατικούς στόχους στην Τουρκία.