Για πολλούς άλλους λαούς παραδοσιακά η νέα χρονιά δεν ξεκινάει στις αρχές του Ιανουαρίου. Η 1η Ιανουαρίου σηματοδοτεί την αρχή του νέου έτους στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Σε άλλες εποχές αλλά και σε άλλους λαούς και σήμερα, η πρώτη ημέρα του χρόνου τοποθετείται σε διαφορετική ημερομηνία. Στο κινεζικό και ισλαμικό ημερολόγιο οι πρωτοχρονιές μεταβάλλονται βάσει του σεληνιακού ημερολογίου. Στο Ιράν, Το Νεβρούζ, η εορτή για την νέα χρονιά λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου, την ημέρα της Εαρινης ισημερίας.

Η 1η Ιανουαρίου λοιπόν δείχνει να είναι ένα αυθαίρετο ημερολογικό σημείο. Δεν παύει όμως να είναι και η εποχή μετά τα Χριστούγεννα και την χειμερινή ισημερία. Τόσο στην παγανιστική, όσο και την χριστιανική παράδοση, είναι μια περίοδος με μεγάλη πνευματικότητα. Είναι επισης μια περίοδος μέσα στον χειμώνα που μας προετοιμάζει για την επερχόμενη άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εποχή είναι ένα πέρασμα και γι΄αυτό είναι και μια ευκαιρία να θέσουμε νέους στόχους.

Δεν είναι όμως προτιμότερο αντί για μακρές λίστες με στόχους που τελικά ποτέ δεν πραγματοποιούμε, να επιχειρήσουμε αυτήν την πρώτη εβδομάδα να βάλουμε τις βάσεις για μια ριζικότερη αλλαγή; Έτσι, θα είναι και πολύ ευκολότερο να επιτύχουμε τους επι μέρους στόχους μας.

Ποια είναι λοιπόν τα 4 σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε για μια ριζικότερη αλλαγή;

1. Δημιούργησε μια φιλοσοφία ζωής

Όπως είπαμε, σημασία δεν έχει να βάζουμε μεμονωμένους στόχους. Χρειαζόμαστε ένα ευρύτερο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να κινηθούμε. Ασφαλώς και το να πεις ότι θέλεις να κάνεις δίαιτα, γυμναστική, ότι θέλεις να ταξιδέψεις, να δημιουργήσεις μια νέα σχέση είναι σημαντικό. Σημαντικότερο όμως είναι όλα αυτά να τα πραγματοποιήσεις βάσει μιας πιο πνευματικής αντίληψης για την ζωή. Προσπαθησε να είσαι φορέας θετικής ενέργειας και σκέψεων. Όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

2. Αφιέρωσε τον εαυτό σου στο πεπρωμένο σου

Ένα από τα μεγάλα λάθη που πράττουμε απέναντι στον εαυτό μας είναι ότι δεν ακούμε τις αληθινές ανάγκες και επιθυμίες μας. Προσπαθώντας να αρέσουμε στους άλλους ή να συμβαδίσουμε με τις κοινωνικές επιταγές, κάνουμε πράγματα που στην ουσία δεν τα θέλουμε.

Τώρα είναι η ευκαιρία να εντοπίσουμε την αληθινή μας θέση μέσα στο κοσμικό πλέγμα. Όντας ειλικρινείς με τον εαυτό μας θα μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα. Επίσης είναι τωρα η ευκαιρία για μια πνευματική έγερση. Αυτήν θα την πετύχουμε χωρίς προκαταλήψεις για το τι είμαστε. Και αυτή με την σειρά της θα μας βοηθήσει στην υλοποίηση καθημερινών επιδιώξεων.

3. Άλλαξε την διαίτά σου

Όχι, η συμβουλή αυτή δεν συνεπάγεται εξαντλητικές δίαιτες και βαρετή διατροφή. Περισσότερο σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια νοοτροπία στον τρόπο που καταναλώνουμε. Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές και άρχισε να μαγειρεύεις περισσότερο και με αγνά, βιολογικά υλικά. Προσπάθησε να βρίσκεις προϊόντα της εποχής και του τόπου όπου ζεις.Πιες περισσότερο τσάι και ροφήματα. Η ελληνική γη έχει άλλωστε μεγάλη ποικιλία βοτάνων. Πιες καλό ελληνικό κρασί. Το κρασί μας συνδέει άμεσα με ττην γη και τους καρπούς της. Ωστόσο, μην το παρακάνεις!

4. Ανάπτυξε καινούργιες και συνετές συνήθειες

Στην εποχή των smartphones και των διαρκών πληροφοριών χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από όλα αυτά. Προσπάθησε να διαβάζεις περισσότερα βιβλία και να τα διαβάζεις ως το τέλος. Μην διαβάζεις οτιδήποτε, κακή λογοτεχνία ή πιασάρικα βιβλία αυτοβελτίωσης. Προτίμησε ένα καλό λογοτεχνικό, επιστημονικό ή φιλοσοφικό βιβλίο. Επίσης άκου περισσότερο καλή μουσική. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αφιερώσει την προσοχή του σε αυτό που ακούει. Ξεκίνα γιογκα ή διαλογίσου. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι αλλά χωρίς υπερβολές.

5. Να είσαι φιλόδοξος αλλά όχι άπληστος

Το να θέλουμε να επιτύχουμε στην ζωή είναι λογικό και εύλογο. Είναι άλλωστε αυτό που κινεί την δημιουργικότητα ενός ατόμου. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να γίνουμε ιδιαίτερα υλιστές και αλαζονικοί όταν κηνυγάμε χρήμα ή καταξίωση. Αυτό θα μας αποξενώσει από τους γύρω μας αλλά και από τον εαυτό μας. Θέσε θετικούς στόχους για το μέλλον. Δούλευε συστηματικά για αυτούς αλλά μην τους αφήσεις να σε κυριεύσουν. Εσύ πρέπεις να κινείς τις επιθυμίες σου και όχι οι επιθυμίες σου εσένα.