Εάν είστε η μεγαλύτερη ή ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια σας και αισθάνεστε ότι είστε πιο ευφυείς από αυτά, ίσως να έχετε και δίκιο!

Αυτό αποδεικνύεται από μια νέα έρευνα (τι άλλο!). Τα απότελέσματα της έρευνας αυτήν δημοσιεύθηκαν μετάξυ άλλων και στο Lad Bible. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου θεωρούν ότι έλυσαν ένα πρόβλημα που απασχολεί αιώνες τώρα αρκετές γενιές. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους η εμπειρική εντύπωση ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν υψηλότερο IQ είναι ορθή.

Τώρα, ο αρθρογράφος, όντας μοναχογιός, δεν πολυνοιάζεται για το ερευνητικό αυτό αποτέλεσμα. Αλλά φαντάζομαι πολλούς αναγνώστες και πολλές αναγνώστριες είτε να δυσανασχετούν και να λένε ‟ανοησίες!” είτε να αναφωνούν ‟το΄ξερα!”. Εξαρτάται ασφαλώς από την σειρά γέννησης του καθενός.

Τα μεγαλύτερα αδέλφια απολαμβάνουν (ή υφίστανται) μεγαλύτερη προσοχή από την πλευρά των γονιών

Οι ερευνητές δίνουν μια πολύ απλή για την διαφορά ευφυίας μεταξύ των παιδιών. Με την απόκτηση ενός πρωτότοκου παιδιού, οι γονείς ενδεχομένως να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα. Αυτό με την σειρά του δίνει περισσότερα ερεθίσματα στο παιδί ώστε αυτό να αναπτυχθεί πνευματικά.

Παράλληλα όμως μπορεί να επιφορτίζει το παιδί και με μεγαλύτερες ευθύνες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Human Resources. Εάν ληφθεί η έρευνα σοβαρά υπόψιν, θα μπορούσε να προσφέρει μια εξήγηση για το λεγόμενο ‟φαινόμενο της σειράς γέννησης”. Φαίνεται δηλαδή να ισχύει το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση και τελικά μεγαλύτερο μισθό.

Η έρευνα μελέτησε ένα ευρύ δείγμα 5.000 παιδιών από την περίδο πριν γεννηθούν μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Κάθε δύο χρόνια εξετάζονταν διάφορες ικανότητές τους, όπως π.χ. στο λεξιλόγιο και το διάβασμα.

Μια από τις ερευνήτριες, η Dr. Ana Nuevo-Chiquero επισημαίνει: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μεταβολή στην γονική συμπεριφορά απέναντι στα τέκνα τους οδηγεί και σε διαφοροποιήσεις στην εκπαίδευση και στον μισθό.»

Φυσικά τα μικρότερα αδέρφια δεν πρέπει να παραπονιούνται, αφού είναι «πιο αστεία», θεωρούνται λιγότερο υπεύθυνα (άρα έχουν και λιγότερες ευθύνες) και έχουν την προσοχή των μεγαλύτερων αδελφιών.

Φυσικά όλοι αυτοί οι συσχετισμοί είναι ενίοτε λιγάκι αυθαίρετοι, δεν νομίζετε; Πρακτικά ξέρουμε ότι τα μεγάλα αδέρφια ίσως έχουν να αντιμετωπίσουν νωρίτερα μεγαλύτερες προκλήσεις στην ζωή και επομένως οργανώνονται καλύτερα. Τα μικρότερα παιδιά πάλι ενδέχεται να είναι λίγο κακομαθημένα και γι΄αυτό λιγότερο δραστήρια.

Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι οι ερευνητές αναφέρονται σε παράγοντες που είναι κοινωνικοί, όχι βιολογικοί. Επομένως μπορούν να μεταβληθούν.

Θυμηθείτε και την έρευνα που δημοσιεύσαμε σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν αδελφές είναι και πιο ευτυχισμένοι.

Εδώ θα είμαστε να δούμε τι άλλο θα μας πουν αυτές οι έρευνες πια!!!