Κάποιος ρώτησε κάποτε τον αμερικάνο μεγιστάνα Ουόρεν Έντουαρντ Μπάφετ για το μυστικό της επιτυχίας του. Ο Μπάφετ έδειξε μια στοίβα βιβλία και είπε:

«Διάβαζε 500 σελίδες σαν αυτές κάθε ημέρα. Έτσι λειτουργεί η γνώση. Συσσωρεύεται όπως οι τόκοι των καταθέσεων. Όλοι μπορείτε να το κάνετε, αλλά σε διαβεβαιώ ότι λίγοι θα το κάνετε…»

Όταν πρωτοβρήκα αυτήν την ρήση του Μπάφετ πριν από δύο χρόνια, υπήρχε κάτι που δεν πήγαινε καλά.

Ήταν ο Δεκέμβριος του 2014. Είχα βρει την δουλειά των ονείρων μου. Μερικές ημέρες ενώ ήμουν στο γραφείο της δουλειάς που τόσο επιθυμούσα σκέφτηκα: «Θεέ μου! Εδώ θα περάσω τα υπόλοιπα 40 χρόνια της ζωής μου; Δεν θέλω να πεθάνω έτσι…»

Τα είχα καταφέρει όλα: Κολλέγιο, καλούς βαθμούς, συστατικές. Και τώρα η δουλειά. Είχα όμως την αίσθηση ότι ακολουθούσα μια ρηχή ζωή.

Ήταν Ιανουάριος του 2015 όταν διάβασα το απόφθεγμα του Μπάφετ. Αποφάσισα να ξεκινήσω το συστηματικό διάβασμα. Και δεν θα σταματούσα αν δεν λάμβανα μερικές απαντήσεις σε ό,τι βασάνιζε την σκέψη μου.

Αν και δεν τα κατάφερνα να διαβάσω 500 σελίδες την ημέρα, διάβασα παρόλα αυτά πάνω από 400 βιβλία από τότε. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Η απόφαση να ξεκινήσω το διάβασμα ήταν μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ζωή μου.

Τα βιβλία μου μου έδωσαν το κουράγιο να ταξιδέψω. Με έκαναν να παραιτηθώ από την δουλειά μου. Μου έδωσαν πρότυπα και ένα νόημα σε έναν κόσμο που δεν είχε κανένα.

Το να διαβάζεις 200 βιβλία τον χρόνο είναι κάτι το απίστευτο έτσι; Κι όμως, δεν είναι ‘απίστευτο’, ούτε αδύνατον. Ο καθένας μπορεί να το κάνει.

Χρειάζονται μερικά απλά μαθηματικά και τα κατάλληλα εργαλεία.

1. Μην παραιτηθείς από το διάβασμα πριν καν ξεκινήσεις

Ο μέσος τύπος σαν κι εμένα θα σκεφτεί αρχικά «500 σελίδες την ημέρα; Αδύνατον!»

Και στην συνέχεια θα έρθουν όλες οι δικαιολογίες: «Είμαι πολύ απασχολημένος», «δεν είμαι τόσο έξυπνος» ή «τα βιβλία δεν είναι για μένα.»

Κι όμως ο στόχος για 200 βιβλία δεν είναι κάτι το ανέφικτο. Δεν είναι καν κάτι τόσο δύσκολο!

Αλλά όπως είπε ο Μπάφετ: Ο καθένας μπορεί να το κάνει. Οι περισσότεροι όμως δεν θα το κάνουν!

2. Κάνε τα απλά μαθηματικά

Πόσην ώρα απατείται για να διαβάσει κάποιος 200 βιβλία τον χρόνο;

Κατ’αρχάς, ας δούμε δύο γρήγορους στατιστικούς υπολογισμούς:

Το μέσο άτομο διαβάζει 200 – 400 λέξεις το λεπτό.

Ένα μη-λογοτεχνικό βιβλίο έχει περίπου 50.000 λέξεις.

Ας κάνουμε λοιπόν τώρα τις πράξεις:

200 βιβλία  Χ 50.000 λέξεις = 10 εκατομμύρια λέξεις

10 εκ. λέξεις / 400 λέξεις ανά λεπτό = 25.000 λεπτά

25.000 λεπτά / 60 = 417 ώρες

Για 200 βιβλία, θα χρειαστούμε λοιπόν 417 ώρες τον χρόνο, έτσι;

Θα πείτε «καλά ρε συ, εδώ εργαζόμαστε 40 ώρες την εβδομάδα και δεν την παλεύουμε! Πού θα βρούμε 417 ώρες;»

Όλα γίνονται όμως αν το θελήσουμε. Νά πώς:

3. Βρες τον χρόνο

Τι σημαίνει τελικά 417 ώρες; Σκεφτείτε ότι ο μέσος Αμερικάνος ξοδεύει:

608 ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

1642 ώρες στην τηλεόραση

Αυτό σημαίνει ότι ξοδεύει 2250 ώρες, στην ουσία για ένα μεγάλο τίποτα! Ο χρόνος που ξοδεύουμε είναι δυσανάλογος της γνώσης που αποκτούμε. Θα μπορούσαμε να διαβάζουμε ακόμη και 1000 βιβλία τον χρόνο, αν θέλαμε.

Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε εθισμένοι στο να ξοδεύουμε ανούσια τον χρόνο μας.

Χρόνος λοιπόν υπάρχει, αρκεί να περάσουμε στην εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης

4. Η εφαρμογή

Όλοι γνωρίζουμε ότι το διάβασμα είναι σημαντικό. Όλοι ξέρουμε πως πρέπει να διαβάζουμε περισσότερο. Κι ότι στο τέλος της ανάγνωσης θα είμαστε πιο ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας. Αλλά δεν το κάνουμε. Σε αυτό φταίει ότι δεν βάζουμε μπροστά ένα σχέδιο για να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία.

Ο καθένας έχει βέβαια τον τρόπο του, αλλά νά τι έκανα εγώ για να έχω καλύτερα αποτελέσματα.

Ι. Αλλαγή στο άμεσο περιβάλλον

Εάν ήσουν εθισμένος στο αλκοόλ και προσπαθούσες να το κόψεις, θα έκρυβες μπουκάλια βότκας στο σπίτι; Όχι βέβαια. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι εθιστικά. Το να τα αποχωριστείς θα είναι τόσο δύσκολο όσο και να κόψεις το ποτό ή τα ναρκωτικά.

Το στοίχημα είναι εδώ να αλλάξετε τον χώρο δίπλα σας.

Το καλύτερο θα ήταν ένα ράφι δίπλα σας με αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία.

Ταξιδεύω αρκετά, αλλά δεν σταματάω το διάβασμα. Ακόμη κι όταν δεν μπορώ να κουβαλήσω πολλά βιβλία, έχω e-books και άλλα ψηφιακά αναγνώσματα. Σε καμιά περίπτωση δεν είπα ότι η τεχνολογία είναι κακή. Ακόμη και το facebook ή το twitter μπορούν να βοηθήσουν στο να μας σπρώξουν στην ανάγνωση.

ΙΙ. Ανεβάστε τις συνήθειές σας

Η ευφυία καθώς και η ‟δύναμη της θέλησης” δεν βοηθούν για πολύ, εάν δεν έχετε αναπτύξει υγιείς συνήθειες. Το διάβασμα πρέπει να σας γίνει συνήθεια, ‟εθισμός”.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τουλάχιστον ανεβάστε σε αυτά τι βιβλία διαβάζετε. Αυτό θα σας δώσει αυτήν την αυτάρεσκη ευχαρίστηση που άλλοι λαμβάνουν με τις σέλφις! Την ίδια ώρα θα έχετε δεσμευτεί απέναντι στο ‟κοινό σας” ότι θα τελειώσετε το βιβλίο που λέτε ότι διαβάζετε.

Μια καλή πρόταση δε για τους βιβλιοφάγους είναι το Goodreads, μια πλατφόρμα αναγνωστών με όλα τα γνωστά και μη βιβλία που κυκλοφορούν, με περιλήψεις, κριτικές, ανταλλαγή γνωμών κτλ.

ΙΙΙ. Χρησιμοποιήστε όλα τα διαθέσιμα μέσα

Θα ήταν αφελές, και ανόητο, την σημερινή εποχή να περιοριστεί κανείς μόνο στο χαρτί. Ασφαλώς, ένα ‟αληθινό” βιβλιο είναι ό,τι πιο όμορφο. Αλλά όταν θα ξεκινήσετε την συστηματική ανάγνωση, κάθε μέσο είναι χρήσιμο: ψηφιακά βιβλία, ηχογραφημένα βιβλία, εφαρμογές σε τάμπλετς και κινητά. Μην αφήνετε την ευκαιρία να μην διαβάσετε. Όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο σημαντικότερο ή επείγον, απλά διαβάστε!

Όπως έγραψε ο Ορχάν Παμούκ:

«Μια μέρα διάβασα ένα βιβλίο που

άλλαξε την ζωή μου.»

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει η ζωή σας μέσω της ανάγνωσης. Ακριβώς όπως άλλαξε και η δική μου!

Charles Chu

Πηγή:

Quartz

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.