Από τις 16 Νοεμβρίου εκτυλίσσεται ένα θρίλερ στην παγωμένη θάλασσα της Παταγωνίας στην Αργεντινή. Το υποβρύχιο San Juan με πλήρωμα 44 μέλη έπαψε να δίνει σημεία ζωής. Αρχικά το υπουργείο άμυνας της χώρας διέψευσε ότι έχει χαθεί πλήρως η επαφή με το πλήρωμα ενώ παράλληλα ξεκίνησαν ευρείες έρευνες στην περιοχή.

Η τελευταία επαφή με το San Juan ήταν στις 15 Νοεμβρίου, όταν το υποβρύχιο βρισκόταν 430 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή κοντά στην επαρχία Chubut.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της νοτιοαμερικανικής χώρας, η τελευταίο σήμα ήταν ένας ήχος σαν θόρυβος. Δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά περί τίνος πρόκειται ακριβώς.

Η Τετάρτη 15 Νοεμβρίου ήταν και η τελευταία ημέρα όπου το πλήρωμα είχα αποθέματα οξυγόνου. Μετά από αυτήν την ημέρα το υποβρύχιο θα έπρεπε να βγει στην επιφάνεια.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι έρευνες υπήρξαν εντατικές. Ο πρόεδρος της χώρας Mauricio Macri έγραψε σε tweet του: «Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εθνικά και διεθνή διαθέσιμα μέσα που είναι απαραίτητα για την εύρεση του υποβρυχίου του Ναυτικού της Αργεντινής San Juan το γρηγορότερο δυνατό.»

Ο πρόεδρος της Αργεντινής φέρεται να είναι έξαλλος με τον υπουργό άμυνας που έμαθε και αυτός το γεγονός από την ειδησιογραφία, αναφέρουν κάποιες πηγές.

Από τις χώρες που πρόσφεραν βοήθεια, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έδρασαν άμεσα. Ο πρόεδρος Πούτιν απέστειλε ωκανογραφικό πλοίο για να ενισχύσει την έρευνα . Το αμερικανικό Ναυτικό πάλι ανακοίνωσε αρχικά τον εντοπισμό κάποιου αντικειμένου, ωστόσο αποδείχτηκε ότι δεν επρόκειτο για το χαμένο υποβρύχιο.

Μειώνονται οι ελπίδες ανεύρεσης

Εν τω μεταξύ τις τελευταίες ώρες γίνεται λόγος για μια μεγάλη έκρηξη που εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή. Πιθανότατα αυτός ήταν ο τελευταίος ήχος που ελήφθη από το υποβρύχιο.

Εάν ισχύουν τα περί έκρηξης, οι ελπίδες για την σωτηρία του πληρώματος ελαχιστοποιούνται Δεν υπάρχει πάντως κάποια επιβεβαίωση μέχρι στιγμής.

Ανάμεσα στα μέλη του υποβρυχίου ήταν και η πρώτη γυναίκα αξιωματικός η Eliana Maria Krawczyk, 35 ετών.

Οργή και θρήνος από τους συγγενείς

Με τις ελπίδες να εξανεμίζονται, οι συγγενείς κάνουν λόγο για ‟σάπιο” σκάφος. Το ντιζελοκίνητο υποβρύχιο κλασης TR-1700 ναυπηγήθηκε το 1983 στην Γερμανία. Το 2009 συντηρήθηκε εκ νέου. Οι συγγενείς όμως θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να έχει σε υπηρεσία ένα σκάφος τόσων ετών. «Σκότωσαν τον αδελφό μου» ούρλιαξε ένας αγωνιών συγγενής. Παρόμοιες είνια και οι αντιδράσεις και από πολλα απελπισμένα μέλη των οικογενειών των αγνοουμένων.

Το περιστατικό με το αργεντίνικο υποβρύχιο έφερε πάλι στη μνήμη την βύθιση του Kursk Το περιστάτικό συνέβη τον Αυγούστο του  2012 και κόστισε την ζωή στα 118 μέλη του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου.