Ακόμη ένα περιστατικό βίας σε χώρους του ΕΚΠΑ προβληματίζει για το πού βαίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμιο.

Προχθές τα ξημερώματα, περίπου δεκαπέντε κρανοφόροι επιτέθηκαν επιτέθηκαν σε εκδήλωση του Τμηματος Θεατρικών Σπουδών. Οι κρανοφόροι, κρατώντας ρόπαλα ‟μπούκαραν” σε κτήριο του πανεπιστημίου επί της Ακαδημίας. Εκεί, με πρωτοφανή αγριότητα, τραυμάτισαν όποιους φοιτητές βρέθηκαν μπροστά τους. Τέσσερεις από αυτούς τους φοιτητές διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό.

Οι δράστες έκλεψαν ένα κουτί με χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για την εκδήλωση και τράπηκαν σε φυγή. Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής προσαγωγές ή συλλήψεις από την αστυνομία.

Εικόνα γενικευμένης παρακμής στα πανεπιστήμια

Το προχθεσινό περιστατικό δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε άσχετο με μια γενικότερη εικόνα ανομίας στο κέντρο των Αθηνών και άλλων πόλεων. Όπως αναφέρει σε σημερινό άρθρο της η Καθημερινή, οι εικόνες παρακμής έχουν γίνει η κανονικότητα στους χώρους πολλών ιδρυμάτων. Κουκουλοφόροι είχαν κάνει ‟καταδρομικές επιχειρήσεις” πριν από μερικές ημέρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. διάφορα άτομα κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά από τη Νομική Σχολή αλλά και σε σημεία του ΑΠΘ. Το παρεμπόριο συνεχίζεται μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ). Σε αυτήν την εικόνα έχουν προστεθεί και οι ναρκομανείς που έρχονται από το γειτονικό Πεδίον του Άρεως.

Τα ιστορικά κτήρια του Πολυτεχνείου έχουν απαξιωθεί πλήρως. Αποτελούν πλέον ορμητήρια για την εξόρμηση εξωπανεπιστημιακών ενάντια στα ΜΑΤ. Το αποτέλεσμα είναι, συν τοις άλλοις, η υποβάθμιση όλης της περιοχής γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά και η δυσλειτουργία του πανεπιστημιακού χώρου.

Το άσυλο

Πολλές είναι οι φωνές που θίγουν το θέμα του ασύλου με αφορμή όλα αυτά τα περιστατικά. Όσοι είναι υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το θεωρούν τον λόγο για τον οποίο τα πανεπιστήμια έχουν γίνει άνδρα παρανομων δραστηριοτήτων. Από την άλλη όσοι δηλώνουν υπέρ της διατήρησης του ασύλου, επισημαίνουν ότι η παρανομία είναι γενικευμένη σε διάφορες περιοχές και το άσυλο αποτελεί απλώς ένα άλλοθι για την ‟εισβολή” της αστυνομίας στους χώρους του πανεπιστημίου.

Στην παρούσα φάση ο νόμος  (ν. 4485/2017, άρθρο 3 § 2) προβλέπει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Αυτό σημαίνει ότι μικρότερης κλίμακας παράνομες ενέργειες είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.

Νοοτροπία κακοποίησης του δημόσιου χώρου

Το πρόβλημα με τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ωστόσο και θέμα γενικότερης νοοτροπίας. Επικρατεί η αντίληψη ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει στον καθένα που θέλει να παρέμβει όπως επιθυμεί. Μπορεί η παρανομία να αποτελεί το μείζον ζήτημα, αλλά η όλη αισθητική κακοποίηση με τα χιλιάδες γκράφιτι, τις κομματικές αφίσες, τους πάγκους παράνομων μικροπωλητών κτλ. εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος. Αυτό φαίνεται για παράδειγμα στα κεντρικά κτήρια του Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας που γίνονται συχνά αντικείμενο βανδαλισμών. Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα αναπτύσσεται και η εκληματικότητα. Λίγοι χώροι παραμένουν όντως αλώβητοι, συνήθως σε επαρχιακά πανεπιστήμια χωρίς όμως κι εκεί να έχουμε κάποια ιδανική κατάσταση.