Μήπως πρέπει όντως να τρώμε λιγότερο αλάτι;

Σίγουρα δεν είναι κανένα καινούργιο νέο ότι το αλάτι δεν κάνει καλό. Μια νέα έρευνα όμως κατέδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι έχει απροσδόκητες συνέπειες στην υγεία μας. Και αυτό αφορά όχι μόνο τα καρδιακά προβλήματα και την υπέρταση.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience καταδεικνύει ότι ποντίκια που τρέφονται με δίαιτα υψηλή σε αλάτι δείχνουν σημάδια μειωμένης νοητικής λειτουργίας και γνωστικές βλάβες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλό τους μειώθηκε δραστικά. Ύστερα από μια δίαιτα υψηλή σε αλάτι, έχασαν ικανότητες που απέκτησαν με κόπο να κινούνται σε λαβυρίνθους. Τελικά, σταμάτησαν να ανταποκρίνονται κανονικά όταν τα μουστάκια του ρύγχους τους άγγιζαν κάτι.

Αυτή η αλλαγή στην εγκεφαλική λειτουργία τους συνέβη ακόμη και όταν η δίαιτα που ήταν υψηλή σε αλάτι δεν προκάλεσε υπέρταση. Αυτό σήμαινε ότι κάτι άλλο συνέβαινε, ανεξάρτητο από την καλά μελετημένη επίδραση του άλατος στο αγγειακό σύστημα.

Το αλάτι επιδρά άμεσα στην απόδοση του εγκεφάλου

‟Ο εγκέφαλος είναι ο πρώτος στόχος των βλαβερών συνεπειών του αλατιού” σύμφωνα με την έρευνα. ‟Καταγράψαμε ότι ποντίκια με διατροφή υψηλή σε αλάτι πάσχουν από υποαιμάτωση και μια σημαντική αλλαγή στην ενδοθηλιακή ρύθμιση της εγκεφαλικής μικροκυκλοφορίας. Αυτό προκαλεί γνωστικές βλάβες.”

Για να το ανακαλύψουν αυτό, οι επιστήμονες έδιναν τροφή σε ένα γκρουπ ποντικιών 8 μέχρι 16 φορές περισσότερο από την κανονική δόση. η δόση αυτή ήταν ανάλογη μιας διατροφής ανθρώπων που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλατιού. Αυτό οδήγησε σε μείωση στην κυκλοφορία του αίματος τόσο στον φλοιό όσο και στον ιππόκαμπο. Αυτές οι δύο σημαντικές εγκεφαλικές περιοχές συνδέονται με την μνήμη και την μάθηση.

Ύστερα από τρεις μήνες, τα ποντίκια άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια ανοίας ανέφερε ο Dr. Costantino Iadecola, υπεύθυνος της έρευνας.

‟Τα ποντίκια είναι φιλομαθή και ψάχνουν να βρουν νέα πράγματα. Με την δίαιτα αυτή όμως έχασαν την ικανότητά τους να ταυτοποιούν ένα απλό αντικείμενο.»

Η αντίδραση ήταν περίεργη γιατί είχε παρατηρηθεί και στην απουσία υπέρτασης. Περαιτέρω έρευνες κατέδειξαν ότι υψηλές δόσεις άλατος προκαλούσαν μια αντίδραση στο ανοσοποιητικό. Αυτό προκαλεί αυξημένη κυκλοφορίας μιας φλεγμονώδους ουσίας που μεταβάλλει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Αν και τα πορίσματα αυτά αφορούν μέχρι στιγμής μόνον ποντίκια, οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ίδιες συνέπειες αφορούν και τους ανθρώπους. Υπάρχουν και προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι το αλάτι συνδέεται με μείωση στην απόδοση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Ωστόσο θεωρείτο ότι αυτό συνδεόταν με την υπέρταση. Η νεώτερη έρευνα δείχνει καλύτερα τον μηχανισμό πώς το αλάτι έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Συνιστάται η ημερήσια λήψη νατρίου να μειωθεί στα 2.300 χιλιοστόγραμμα. Αυτό ισούται περίπου με ένα κουτάλι του τσαγιού αλάτι.