Ελπίδα να μην επαναληφθούν οι περσινές εικόνες καταστροφής της πόλης εκφράζουν οι Αθηναίοι

Επί ποδός βρίσκεται από σήμερα η ελληνική αστυνομία αφού μέχρι την Παρασκευή θα έχει να αντιμετώπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις. Σήμερα Τετάρτη, πραγματοποιούνται στο κέντρο εκδηλώσεις και πορείες για την ένατη επέτειο από τον θάνατο  του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Από αύριο, η άφιξη του προέδρου της τουρκική δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Αθήνα και Κομοτηνή θα δοκιμάσει τις αντοχές των αστυνομικών δυνάμεων.

Κύκλοι της αστυνομίας πάντως συνιστούν να αποφεύγονται να γίνονται πιστευτές διάφορες διαδόσεις που πυροδοτούν ένταση. Για όλο το τριήμερο η αστυνομία έιναι καλά προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο, δηλώνουν.

Αλλάγες στην κυκλοφορία των ΜΜΜ

Λόγω των εκδηλώσεων-κινητοποιήσεων στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ προχωρεί σε προσωρινές τροποποιήσεις. Αυτές αφορούν αλλάγές της διαδρομής λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ στο κέντρο της Αθήνας από 10:00 ώρα της Τετάρτης έως 07:00 της Πέμπτης. Οι αλλαγές θα ισχύσουν σταδιακά και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Τροχαίας και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Παράλληλα, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από 06:00 της Πέμπτης έως τη λήξη της επίσκεψης την Παρασκευή. Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Κλειστοί  κατά διαστήματα οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κλειστοί θα είναι  σήμερα Τετάρτη οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα από 12.00 και στο Πανεπιστήμιο από τις 16.00, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω των εκδηλώσεων στη μνήμη από τη συμπλήρωση εννέα ετών από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Επεισόδια στα Προπύλαια και φόβοι για τη νύχτα

Ένταση σημειώθηκε πριν από το μεσημέρι στα Προπύλαια κατά την διάρκεια μαθητικής πορείας. Κουκολοφόροι πέταξαν φωτοβολίδες και πέτρες σε κλούβα των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν άμεσα με ρίψη χημικών.

Οι κουκουλοφόροι κινήθηκαν και προς την οδό Ακαδημίας και άλλες οδούς παραπλεύρως. Εντύπωση προκαλεί ότι σύμφωνα με μαρτυρίες δεν υπάρχουν εμφανείς αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίσουν τις καταστροφές που προκαλούνται.

Προβληματισμός πάντως επικρατεί εάν η ένταση κλιμακωθεί τις βραδινές ώρες στην περιοχή γύρω από τα Εξάρχεια. Η ανησυχία εντείνεται και από το γεγονός ότι κατά τις εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου δεν υπήρξαν μεγάλης κλίμακας εντάσεις και ενδεχομένως ο λεγόμενος αντιεξουσιαστικός χώρος να έχει ετοιμαστεί για συγκρούσεις με την αστυνομία.