Κάπως έτσι είδε τον εαυτό του Τσέχος υπό την επήρεια LSD

Οι κάμερες σε ένα προστατευόμενο δάσος που παρακολουθούν την νυχτερινή κίνηση στην άγρια φύση έπιασαν ξαφνικά μια παράξενη παρουσία. Ένας άντρας που την είχε ακούσει από το LSD έτρεχε γυμνός πιστεύοντας ότι είναι σιβηρική τίγρη.

Ο άντρας, που λέγεται Marek H., πιθανότατα προσπαθούσε μέσω του ναρκωτικού να ελέγξει την κατάθλιψή του. Αυτό δήλωσαν οι τοπικές αρχές στην Πολωνία όπου έγινε και το συμβάν.

Αφού έλαβε το παραισθησιογόνο, ο Marek την κοπάνησε αμέσως για το δάσος. Εκεί γυμνός ανακάλυψε την ‟πραγματική του προσωπικότητα‟. Έτσι, θεώρησε σωστό να παραστήσει την σιβηρική Τίγρη, παρόλο που αυτή κατοικεί στην ανατολική Ρωσσία, πολλά μίλια μακριά από εκεί που έλαβε χώρα το γεγονός.

Τόσο πολύ πίστεψε στον νέο του ρόλο που ταξίδεψε πολλά χιλιόμετρα, αναζητώντας θήραμα για τροφή (!).

Όλη αυτή η μουρλή συμπεριφορά απαθανατίστικέ στις κάμερες. Σίγουρα οι υπεύθυνοι δεν περίμεναν να δουν αυτό το είδος ‟άγριας φύσης”.

Οι δασονόμοι παρέδωσαν αμέσως τις φωτογραφίες στην αστυνομία.

Αυτοί αργότερα διαπίστωσαν ότι ο άντρας που μόλις είχε γίνει 21 ετών προέρχεται από την πόλη Liberec. Η πόλη βρίσκεται στα βόρεια της Τσεχίας.

Γυμνός στο δάσος

Ο Marek ομολόγησε ότι είχε λάβει το παραισθησιογόνο ναρκωτικό LSD.

Είπε ότι η ουσία έδρασε αμέσως. Άρχισε να αισθάνεται σαν σιβηρική τίγρη.

‟O αληθινός εαυτός μου αναδύθηκε” επέμεινε ο Marek.

Επιπλέον, είπε στους αστυνομικούς ότι μόλις τράπηκε σε τίγρη μια έντονη μυρωδιά τον καλούσε να την ακολυθήσει.

Για 8 ώρες. μέσα στο σκοτεινό δάσος τη νύχτα, ταξίδεψε 25 χιλιόμετρα κατά μήκος των Τσεχο-πολωνικών συνόρων.

Η αστυνομία δήλωσε ότι αφού ο άντρας δεν είχε παράνομες ουσίες πάνω του απλώς πλήρωσε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερος. Οι φωτογραφίς του πάντως κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και ο ίδιος έγινε πλέον γνωστός παριστάνοντας την τίγρη.

Όπως και να΄χει φαίνεται ότι όταν παίρνει κανείς ναρκωτικά χρειάζεται και κάποιος νηφάλιος δίπλα του.

Το LSD και οι επικίνδυνες παρενέργειές του

To LSD, ακρωνύμιο του διαιθυλαμιδίου του λυσεργικού οξέος (Lysergic acid diethylamide), είναι συνθετική, δραστική, παραισθησιογόνος ουσία που παράγεται από το λυσεργικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του εξάγεται από το μύκητα ερυσίβη (Claviceps purpurea) που αναπτύσσεται συνήθως στη σίκαλη.

O Άλμπερτ Χόφμαν, ένας χημικός που εργαζόταν για τη Φαρμακοβιομηχανία Σαντόζ, συνέθεσε το LSD για πρώτη φορά το 1938 στη Βασιλεία της Ελβετίας, καθώς αναζητούσε ένα διεγερτικό του αίματος. Όμως οι παραισθησιογόνες παρενέργειές του ήταν άγνωστες μέχρι το 1943 όταν ο Χόφμαν κατανάλωσε κατά λάθος λίγο LSD. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι η χορήγηση από το στόμα μιας μικρής δόσης 25 μικρογραμμαρίων(ίσης με το βάρος μερικών κόκκων αλατιού)μπορεί να δημιουργεί έντονες παραισθήσεις.

Ενώ η αντί-κουλτούρα της δεκαετίας του 1960 χρησιμοποιούσε το ναρκωτικό για να ξεφεύγει από τα κοινωνικά προβλήματα, ο κόσμος της κατασκοπίας στη δύση καθώς και ο στρατός είδαν το ναρκωτικό σαν ένα ισχυρό χημικό όπλο. Το 1951, αυτές οι οργανώσεις άρχισαν μια σειρά πειραμάτων. Οι Αμερικανοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι το LSD «είναι ικανό να καταστήσει ολόκληρες ομάδες ανθρώπων, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών δυνάμεων, αδιάφορες προς το περιβάλλον τους και τις καταστάσεις, παρεμβαίνοντας στην αποτύπωση και την κρίση, δημιουργώντας ακόμη και φόβο, ανεξέλεγκτη σύγχυση και τρόμο».

Η χρήση του LSD μειώθηκε τη δεκαετία του 1980, αλλά αυξήθηκε πάλι τη δεκαετία του 1990. Από το 1998 και για μερικά χρόνια το LSD άρχισε να χρησιμοποιείται πιο πολύ από τους έφηβους και τη νεολαία στα κλαμπ και σε ολονύχτια πάρτι. Η χρήση του μειώθηκε σημαντικά γύρω στο 2000.

Ψυχικά συμπτώματα

Γενικά, η επίδραση μιας παραισθησιογόνου ουσίας στον άνθρωπο είναι απρόβλεπτη και εξαρτάται από τη δοσολογία, την προσωπικότητα του χρήστη, τη διάθεση και τις προσδοκίες του, την προηγούμενη εμπειρία του με την ουσία και τις περιστάσεις. Αυτοί οι παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην περίπτωση του LSD, επειδή διαθέτει ψευδαισθησιογόνες ιδιότητές του μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρές. Για παράδειγμα, εάν στον περίγυρο του χρήστη συμβεί ένα γεγονός που θα μπορούσε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να του προκαλέσει μια ήπια ανησυχία, υπό από την επήρεια του LSD, το γεγονός αυτό μπορεί να του προκαλέσει συντριπτικό φόβο. Στη «γλώσσα» των χρηστών, η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως «ταξίδι» (trip) και μπορεί αυτό να είναι «καλό» ή ένα «κακό», ανάλογα με το είδος των ψευδαισθήσεων που θα επικρατήσουν.

– Ψευδαισθήσεις (ψευδαίσθηση είναι η αντίληψη μη υπάρχοντος ερεθίσματος, παραίσθηση είναι η αλλοιωμένη αντίληψη υπάρχοντος ερεθίσματος).Το LSD προκαλεί δραματικές αλλαγές στην αντίληψη, στις σκέψεις και στη διάθεση, όπως:

– Στρεβλή αντίληψη του χρόνου, π.χ. τα λεπτά μοιάζουν με ώρες

– Στρεβλή αντίληψη της απόστασης, της προοπτικής και του χρώματος, π.χ. τα μικρά αντικείμενα μπορεί να φαίνονται τεράστια και τα μεγάλα αντικείμενα μικρά, ένα κοντινό αντικείμενο μπορεί να φαίνεται πολύ απόμακρο και ένα απόμακρο αντικείμενο πολύ κοντινό

– Αλλαγή στη σχέση μεταξύ του χρήστη και των ατόμων του περιγύρου του. Π.χ. αίσθημα συντροφικότητας και ενότητας, αλλά και αίσθημα τρόμου και απόλυτης μοναξιάς

– Φαινομενική «συγχώνευση» των αισθήσεων. Για παράδειγμα οι ήχοι γίνονται «ορατοί», τα χρώματα «ακούγονται», οι οσμές γίνονται αντικείμενα που μπορεί κάποιος να τα «αγγίξει»

– Απώλεια ελέγχου των διαδικασιών της σκέψης. Π.χ. ασήμαντες σκέψεις αποκτούν παράλογες διαστάσεις

– Εμπειρίες μυστικιστικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα. Ωστόσο οι απόψεις αλληλοσυγκρούονται και η εγκυρότητα τέτοιων εμπειριών είναι αμφισβητήσιμη.

Πολλοί τακτικοί χρήστες δοκιμάζουν δυσάρεστες αντιδράσεις στο LSD κάποια στιγμή. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και την πρώτη χρήση της ουσίας και μπορεί να λάβει τη μορφή πολύ έντονων αισθημάτων φόβου, άγχους ή κατάθλιψης. Οι χρήστες μπορεί να αισθανθούν ότι έχουν χάσει την ταυτότητά τους και τη θέση τους στον κόσμο. Ακόμα μπορεί να αμφισβητούν την πραγματικότητα. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτή η ψυχωσική κατάσταση διαρκεί αρκετές ημέρες ή ακόμα και περισσότερο.